Home » D:News » Nu rata diseară ploaia de stele de pe cerul României! 8 sfaturi esenţiale pentru a observa Perseidele

Nu rata diseară ploaia de stele de pe cerul României! 8 sfaturi esenţiale pentru a observa Perseidele

Publicat: 12.08.2014
Curentul de meteori Perseide atinge intensitatea maximă în această noapte, după ora 22 până dimineaţǎ, ora României. Cei care vor observa cerul vor putea vedea aproximativ 20-25 de “stele cazătoare” pe oră, mai puţine decât în mod normal pentru maximul acestui curent din cauza prezenţei pe cer a Lunii, care a fost în faza de Lună Plină acum câteva zile.

Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, între orele 11.00 şi 05.00 (ora României), a declarat, pentru MEDIAFAX, Valentin Grigore, preşedinte al Societăţii Astronomice Române de Meteori.

„Anul acesta, maximul de activitate la curentul de meteori Perseide va pica în noaptea de 12 spre 13 august. Observaţiile se pot face după ora 11.00, când se ridică şi radiantul (locul de unde radiază meteoritul) deasupra orizontului, şi până dimineaţa în zori, în jur de ora 05.00. Activitatea va fi toată noaptea, dar, din păcate, din cauză că pe data de 10 va fi lună plină, care va fi foarte strălucitoare pe cer, se vor vedea meteorii care sunt mai strălucitori. Deci nu se vor vedea meteori slabi. Se vor vedea mai puţini meteori, cei mai spectaculoşi”, a explicat Valentin Grigore.

Acesta a spus că meteorii se pot observa cu ochiul liber. „Observaţiile se pot face cu condiţia să se facă din afara oraşelor unde avem poluare mare. Trebuie să fie făcute observaţiile de undeva de la marginea oraşelor, de la ţară, de la munte”, a spus Valentin Grigore.

Cum poţi observa Perseidele?

LaStele.ro — prima platformă online din România dedicată exclusiv organizării de “star parties” private sau pentru publicul larg, a adunat opt sfaturi pentru a putea observa meteorii din această seară.

1.      Caută un loc întunecat, ferit de lumina becurilor stradale. Ideal ar fi să ieşi în afara oraşului, dar şi parcurile pot fi o oază bună de întuneric. Ai grijă să nu ai copaci foarte înalţi chiar lângă tine, pentru a putea vedea o parte cât mai mare de cer.

2.      Alocă-ţi cel puţin o oră pentru a observa cerul. Cu cât observi mai mult timp, cu atât ai şansa să vezi mai mulţi meteori. Cea mai bună perioadă de observaţii este după miezul nopţii până dimineaţă.

3.      Îmbracă-te bine, chiar dacă este vară. Stând într-un loc timp de o oră, vei începe să simţi frigul. Şi insectele vor deveni o problema. Cu cât ai mai puţine zone de piele expuse, cu atât te vei bucura mai mult de observaţii. Alternativ, ia cu tine un spray contra ţânţarilor.

4.      Ia cu tine o pătură sau un izopren. Ca să observi Perseidele trebuie să priveşti mereu în sus. Dacă stai întins pe jos vei avea o poziţie mai comfortabilă şi nu vei obosi repede.

5.      Descarcă o hartă a cerului valabilă pentru luna august. Perseidele par să apară dintr-un loc situat între constelaţia Cassiopeia şi Perseu. Aceste constelaţii se vor afla la miezul nopţii spre NE. Pe Cassiopeia o vei recunoaşte uşor deoarece are forma unui “W”. Perseu se află imediat în stânga jos.

6.      Ia cu tine o lanternă cu lumină roşie şi evită să priveşti în telefon sau spre alte surse de lumini pentru a nu-ţi diminua adaptarea ochiului la întuneric. Dacă nu ai o lanternă cu lumină roşie poţi confecţiona una lipind adeziv roşu sau colorând-o cu un marker.

7.      Adună-ţi prietenii. Este mult mai distractiv să vânezi meteori alături de prieteni decât singur. Ai cu cine să te întreci.

8.      Învaţă-ţi lecţiile. Dacă tot vei observa stele căzătoare, ar fi bine să ştii şi ce sunt acestea de fapt şi care este diferenţa între un meteor, meteorit şi meteoroid.

Anul acesta vor mai fi patru curenţi de meteori: Draconidele, Orionidele, Leonidele şi Geminidele, toate însă în sezonul rece când observaţiile în aer liber sunt mai greu de îndurat.

Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte „meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte „meteorit”.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Aşa că din oraşele mari nu se pot observa mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte. Este bun şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea în general maximum 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din oraşe vor vedea în general 10-20 de meteori pe oră.

Pentru vedea meteori, cei interesaţi nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care să stea întinşi, un sac de dormit sau un şezlong. Le mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopţile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie să privească spre cer măcar o oră.

Perseidele nu pot fi comparate cu ploaia de stele. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare.

Surse: La Stele, Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase