Home » D:News » Pentru prima dată în istorie, o femeie câştigă „Nobelul matematicii”: medalia Fields

Pentru prima dată în istorie, o femeie câştigă „Nobelul matematicii”: medalia Fields

Pentru prima dată în istorie, o femeie câştigă „Nobelul matematicii”: medalia Fields
Publicat: 13.08.2014
O americancă de origine iraniană a devenit prima femeie din lume care a câştigat cea mai prestigioasă recompensă din matematică, medalia Fields, considerată echivalentul premiului Nobel, potrivit unui anunţ făcut marţi la Congresul internaţional al matematicienilor (ICM), informează AFP.

Maryam Mirzakhani s-a născut în 1977, la Teheran, şi este profesor la Universitatea Stanford din California, după ce şi-a obţinut doctoratul la Harvard în 2004. Ea împarte medalia Fields pe 2014, atribuită la fiecare patru ani, cu alţi trei matematicieni.

Aceştia sunt Artur Avila – un francez de origine braziliană care este directorul departamentului de cercetare la Centrul naţional de cercetări ştiinţifice, Manjul Bhargava – profesor american la Universitatea Princeton – şi Martin Hairer – cercetător austriac la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

Medalia Fields va fi înmânată miercuri la Congresul internaţional al matematicienilor, care este organizat în acest an la Seul.

 

Maryam Mirzakhani este o specialistă în geometria formelor neobişnuite şi a descoperit noi metode pentru calcularea volumelor unor obiecte cu suprafeţe curbate.

Ea a primit anterior premiul Blumental pentru rezultate deosebite în domeniul matematicii pure, în anul 2009, şi premiul Satter, oferit de Societatea americană de matematică, în 2013.

„Este o mare onoare şi voi fi fericită dacă acest premiu le va încuraja pe tinerele femei cercetătoare şi pe matematiciene”, a declarat Maryam Mirzakhani, într-un comunicat publicat pe site-ul Universităţii Stanford. „Sunt convinsă că multe alte femei vor primi această recompensă în anii următori”, a adăugat ea.

Medalia Fields este atribuită începând din 1936 unui număr de cel mult patru matematicieni mai tineri de 40 de ani.

Laureaţii primesc fiecare un cec de 15.000 de dolari canadieni (circa 11.000 euro).

Acest premiu a fost propus în 1923 de matematicianul canadian John Charles Fields, decedat în 1932. El şi-a donat averea pentru a finanţa această recompensă, adeseori denumită „premiul Nobel în matematică”.

Într-o epocă în care femeile au ajuns la paritate cu bărbaţii în numeroase discipline ştiinţifice, matematica a rămas un domeniu dominat copios de bărbaţi, care obţin circa 70% din doctoratele în matematică din Statele Unite.

Din totalul celor 55 de laureaţi, se remarcă 13 americani şi 12 francezi, cele două ţări obţinând cel mai adesea această recompensă.

Surse: Mediafax, Nature

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase