Prima pagină D:News

Cod portocaliu. Cel mai mare vulcan din Islanda ar putea erupe oricând, avertizează autorităţile

Roxana Ruscior 08.19.2014 | ● Vizualizări: 668
Cod portocaliu. Un vulcan din Islanda ar putea erupe oricând, avertizează autorităţile     (Foto: Shutterstock) + zoom
Galerie foto (2)

Autorităţile din Islanda au anunţat că există un risc mare ca vulcanul Bardarbunga, situat sub cel mai mare gheţar din Europa, să erupă în curând.

Vulcanul a fost inclus în categoria de culoare portocalie, adică riscul unei erupţii este mare.

Deocamdată nu sunt semne clare de eupţie, dar experţii nu pot exclude ca incidentul să aibă loc în curând, din cauza activităţii intense a vulcanului.

Ar fi vorba de o erupţie subglacială, care ar fi însoţită de emisii de cenuşă şi de apă.

Totuşi, având în vedere că vulcanul se află la 700 de metri sub gheaţă, pentru ca erupţia să ajungă la suprafaţă ar trebui ca explozia să fie foarte puternică.

În anul 1996, o erupţie a acestui vulcan a fost foarte mică şi efectele nu s-au simţit la suprafaţă.

Dar, dacă erupţia va fi suficient de puternică şi va fi eliberat un nor de cenusă, atunci efectele negative vor fi serioase.

Vulcanul Bardarbunga, cel mai mare din Islanda, este localizat sub gheţarul Vatnajokull, în sud-vestul ţării. Potrivit seismologului Martin Hensch, în cazul unei erupţii, cel mai mare risc ar fi valurile de inundaţii provocate de izbucnirea lavei sub gheţar.

În 2010, un nor de cenuşă provocat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull a determinat închiderea în mare parte a spaţiului aerian european timp de şase zile. Potrivit Reuters, erupţia din 2010 a vulcanului islandez Eyjafjallajokull a afectat 10 milioane de turişti care călătoreau cu avionul şi a provocat pierderi financiare de 1,7 miliarde de dolari.

Mai există varianta, foarte puţin probabilă, ca erupţia aceasta să fie aşa de mare încât să poată fi comparată cu erupţia vulcanului Laki din 1783. Atunci norul de cenuşă a dus la modificarea climei şi a provocat foamete în emisfera nordică.

Sursa: Business Insider