Home » D:News » Spionii SUA şi ai Marii Britanii au dezvăluit punctele slabe ale programului ce accesează părţile ascunse ale Internetului

Spionii SUA şi ai Marii Britanii au dezvăluit punctele slabe ale programului ce accesează părţile ascunse ale Internetului

Spionii SUA şi ai Marii Britanii au dezvăluit punctele slabe ale programului ce accesează părţile ascunse ale Internetului
Publicat: 22.08.2014
Spioni în domeniul cibernetic din Statele Unite şi Marea Britanie subminează activitatea colegilor de supraveghere pe web, potrivit unui dezvoltator al unor programe folosite pentru accesarea unor părţi ascunse ale Internetului, relatează BBC News online.

Directorul executiv al Proiectului Tor a dezvăluit că membri ai Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) şi Cartierului General pentru Informaţii al Guvernului britanic (GCHQ) dezvăluie în mod regulat dezvoltatorului detalii despre puncte slabe pe care agenţiile le descoperă în codul programului. Reparând aceste defecte, proiectul poate apăra în continuare anonimatul utilizatorilor, a subliniat el.

Agenţiile au refuzat să comenteze aceste acuzaţii.

Acuzaţiile au fost formulate într-un interviu oferit BBC de către Andrew Lewman, însărcinat cu toate operaţiunile Proiectului Tor. „Sunt mulţi oameni în ambele organizaţii care ne pot dezvălui anonim date, spunându-ne «poate ar trebui să vă uitaţi aici, poate că ar trebui să vă uitaţi la asta pentru ca să rezolvaţi asta”, a declarat el, adăugând „şi au făcut-o”.

Lewman face parte din echipa de ingineri de software însărcinată cu Browserul Tor – un program conceput să împiedice depistarea activităţii utilizatorilor săi pe Internet. Programul oferă totodată acces la site-uri altfel greu de accesat, unele dintre ele utilizate în scopuri ilegale.

El a declarat că organizaţia sa a primit ponturi de la surse din agenţiile de securitate, „probabil lunar”, despre viruşi informatici şi probleme de concepţie care pot compromite serviciul. Însă a recunoscut că, din cauza modului în care Proiectul Tor primeşte acest tip de informaţii, nu poate să dovedească cine anume le trimite. „Este o bănuială”, a spus el, adăugând, „evident, nu vom cere detalii”.

El a adăugat că un fost oficial NSA, William Binney, care a devenit avertizor de integritate, i-a spus că motivul pentru care lucrători NSA au „scurs” aceste informaţii este că sunt „supăraţi că spionează americani”.

Un purtător de cuvânt contactat de BBC în acest sens, a declarat „nu avem nimic pentru voi de data asta”. De asemenea, un purtător de cuvânt GCHQ a declarat că potrivit „politicii noastre mai vechi, nu comentăm subiecte legate de informaţii secrete. În plus, întreaga activitate a GCHQ se desfăşoară conform unui cadru juridic şi politic strict, care asigură că activităţile noastre sunt autorizate, necesare şi proporţionate”.

Reporterul Glenn Greenwald a publicat mai multe articole, în baza unor documente dezvăluite de către fost consultant NSA Edward Snowden, în care acuză ambele agenţii că au încercat să distrugă Tor, în cadrul unor eforturi de prevenire în lupta împotriva terorismului.

Tor a fost creat de către US Naval Research Laboratory şi continuă să fie finanţat de către Departamentul de Stat american. Este utilizat de către militari, activişti, companii şi alţii pentru păstrarea caracterului confidenţial al comunicaţiilor şi pentru a încuraja libertatea de exprimare. Însă a fost folosit şi pentru organizarea vânzării ilegale de droguri, găzduirea unor programe de tip malware, spălare de bani şi trafic de imagini cu copii abuzaţi ori alt tip de pornografie ilegală.

Surse: Mediafax, BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase