Home » D:News » Un site pe care poţi vedea cum joacă alţi oameni jocuri video a fost vândut pentru aproape un miliard de dolari

Un site pe care poţi vedea cum joacă alţi oameni jocuri video a fost vândut pentru aproape un miliard de dolari

Autor: Marius Comper 08.27.2014
Un site pe care poţi vedea cum joacă alţi oameni jocuri video a fost vândut pentru aproape un miliard de dolari
Retailerul online Amazon a cumpărat, pentru o sumă de 970 de milioane de dolari, serviciul de video-streaming Twitch, dezvoltându-şi prezenţa în domeniul difuzării de conţinut pe internet, potrivit AFP.

Achiziţia, făcută publică luni, este una dintre cele mai mari din istoria Amazon: gigantul online din domeniul distribuţiei va plăti 970 de milioane de dolari în numerar pentru Twitch, un serviciu specializat în difuzarea de jocuri video online.

Difuzarea şi urmărirea jocurilor video este un fenomen mondial şi Twitch a construit o platformă care reuneşte zeci de milioane de oameni care se uită timp de miliarde de minute la jocuri în fiecare lună„, a declarat Jeff Bezos, fondatorul şi directorul executiv al retailerului online Amazon. „Ne dorim să învăţăm de la ei şi sperăm să îi putem ajuta să creeze rapid noi servicii pentru comunitatea din acest domeniu”, a mai spus Bezos.

Anunţul achiziţiei de către Amazon a serviciului Twitch este unul surprinzător, potrivit presei internaţionale. În prima parte a acestui an au apărut zvonuri potrivit cărora platforma YouTube, deţinută de Google, era interesată să cumpere Twitch pentru aproximativ 1 miliard de dolari.

Compania Twitch a fost lansată în 2011 şi are sediul central în San Francisco. Twitch este cea mai importantă platformă de difuzare de jocuri video în streaming, la nivel internaţional.

Twitch (www.twitch.tv) are peste 55 de milioane de utilizatori în fiecare lună, care se uită la părţi din diferite jocuri difuzate live şi comentează performanţa jucătorilor. De asemenea, Twitch difuzează competiţii de jocuri video.

Potrivit reprezentanţilor Twitch, conţinutul acestui serviciu a fost vizionat timp de 15 miliarde de minute în luna iulie.

Google a făcut, la rândul său, o ofertă de 1 miliard de dolari pentru Twitch, însă negocierile de la începutul acestui an au eşuat, potrivit unor surse.

Cele două mari corporaţii se se află în competiţie pentru clienţii care plătesc pentru a avea acces la diverse clipuri video pe Internet, precum şi pentru publicitatea online.

Twitch înseamnă o comunitate de oameni pasionaţi care cheltuiesc bani pentru jocuri video, ceea ce le oferă celor de la Amazon nu doar oportunitatea de a vinde publicitate, ci şi o audienţă pe care să o îndrepte către magazinele sale online, pentru cumpărarea de jocuri sau alte accesorii„, a declarat James McQuivey, analist al companiei de cercetare de piaţă Forrester Research.

Amazon şi-a propus să adauge mai multe servicii de divertisment pe platforma sa, iar jocurile video reprezină un punct forte al strategiei de extindere a companiei.

Amazon deţine un studio de jocuri video în SUA şi a încercat să atragă tot mai mulţi programatori care să dezvolte jocuri pentru echipamentele companiei, printre care se numără consola Fire TV, smartphone-ul Fire Phone şi tableta Kindle Fire.

De asemenea, compania investeşte şi în alte canale media, cum ar fi serviciul de streaming pentru muzică sau serviciul de televiziune Instant View, pentru care chiar produce emisiuni. De altfel, Amazon a încheiat o înţelegere cu gigantul media Time Warner pentru a transmite producţia HBO.

Amazon este deja prezent pe piaţa jocurilor video prin intermediul companiei de creaţie Amazon Game Studios, pe care a întărit-o la începutul acestui an prin achiziţia studioului californian Double Helix Game. Totodată, Amazon a integrat jocuri online pe decodorul său TV, numit Fire TV, lansat în primăvară.

Cea mai mare tranzacţie făcută până în prezent de Amazon a fost achiziţia, în 2009, a site-ului de vânzări de pantofi Zappos, pentru 1,2 miliarde de dolari, o parte din această sumă fiind convertită în acţiuni.

Lansat ca o simplă librărie online, retailerul Amazon şi-a dezvoltat foarte mult activitatea în ultimii ani, lărgindu-şi gama de produse pe care le vinde şi dezvoltându-se în sectoare diferite.

Amazon a devenit astfel un actor important în sectorul informaticii dematerializate (cloud) şi închiriază pentru multe alte servicii centrele de date ale diviziei sale AWS.

Pe de altă parte, Jeff Bezos, fondatorul şi directorul executiv al Amazon, a anunţat, în august 2013, că va cumpăra în nume personal, pentru o sumă de 250 de milioane de dolari, cotidianul The Washington Post.

Sursa: Mediafax, Amazon, Twitch