Home » D:News » „Parfumul porcin” potoleşte şi cel mai agitat câine

„Parfumul porcin” potoleşte şi cel mai agitat câine

„Parfumul porcin” potoleşte şi cel mai agitat câine
Publicat: 28.08.2014
Stropirea câinilor cu un „parfum porcin”, ce conţine substanţe secretate de porci, îi linişteşte într-un mod aproape de necrezut: câinii încetează să mai latre mereu, să sară pe oameni şi să desfăşoare şi alte comportamente nedorite, arată un studiu recent.

„Parfumul porcin” a fost creat de un om de ştiinţă, John McGlone, care lucrează la Colegiul de Agricultură şi Ştiinţe Naturale din cadrul  Texas Tech.

El căuta un mod de a-şi linişti propriul câine, un Cairn terrier care lătra continuu. A constatat că o singură stropire cu amestecul de substanţe compus de el potolea instantaneu câinele, fără a părea să aibă efecte secundare.

Ingredientul-cheie este androstenonul, un steroid care acţionează ca feromon, produs de porcii masculi şi care este conţinut în grăsimea şi saliva acestora. Se consideră că acest compus face ca masculii să apară mai atrăgători pentru femele (deoarece acestea manifestă un comportament ce invită la împerechere).

Dar iată că acest feromon are efect şi asupra altor specii de mamifere, influenţându-le comportamentul, după cum arată descoperirea, cu totul întâmplătoare, făcută de McGlone.

El şi colegii săi au testat produsul pe patru grupuri de câini  gălăgioşi, din patru crescătorii diferite, pentru a vedea dacă animalele se potolesc atunci când sunt stropite cu lichid, cu ajutorul unui pulverizator, şi dacă efectul se datorează zgomotul făcut de pulverizator şi simplului contact cu lichidul sau dacă juca un rol compoziţia lichidului. 

Au constatat că, deşi zgomotul făcut de pulverizator şi stropirea în sine aveau oarecare efect, mai puţin de jumătate dintre câini încetau să latre, în acest caz. În schimb, prezenţa androstenonului în compoziţia lichidului cu care erau stropiţi câinii mărea mult procentul celor ce încetau să latre. 

Atunci când au fost stropiţi cu un  lichid ce conţinea o proporţie mare de androstenon, absolut toţi câinii din grupul respectiv au încetat să mai latre şi s-au liniştit. 

În afară de faptul că este, pentru porci, un feromon (adică un compus cu rol în atracţia sexuală), androstenonul pare  fi şi un „intermon”, adică o substanţă care are rol de feromon pentru o specie, dar influenţează şi comportamentul altei specii, fără a fi clar dacă este produs în mod natural şi de această altă specie. 

Androstenonul are un efect şi asupra pisicilor, pe care le face să se oprească în loc. 

Cercetătorii testează acum feromonii produşi de diferite speci de animale domestice pentru a afla dacă aceştia ar putea fi folosiţi în  produse comerciale. 

Descoperirea ar putea fi utilă deţinătorilor de câini, deoarece câinii care latră mereu sunt o mare problemă, acesta find unul dintre cele mai frecvente motive pentru care stăpânii renunţă la câini, ducându-i în adăposturi sau abandonându-i.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase