Home » D:News » Cine este Wim Hof, campionul supranumit „Omul Gheţurilor”, şi care sunt secretele performanţelor sale?

Cine este Wim Hof, campionul supranumit „Omul Gheţurilor”, şi care sunt secretele performanţelor sale?

Cine este Wim Hof, campionul supranumit „Omul Gheţurilor”, şi care sunt secretele performanţelor sale?
Publicat: 29.08.2014
Wim Hof este un olandez în vârstă de 55 de ani, renumit în întreaga lume pentru capacitatea sa de a suporta frigul extrem. Studiindu-i fiziologia, pentru a afla secretele acestei uimitoare rezistenţe, oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire extraordinară: oamenii pot învăţa să îşi controleze în mod conştient sistemul imunitar, aşa cum face Wim Hof. Cum reuşeşte acest lucru?

Wim Hof este deţinătorul recordului mondial pentru cea mai lungă durată a unei imersii într-o cuvă plină cu gheaţă: 1 oră, 52 minute, 42 secunde.

A atins vârful Kilimandjaro şi a urcat pe Everest până la peste 7000 de metri, purtând nimic altceva decât pantaloni scurţi; în acelaşi echiopament, a alergat un maraton în Finlanda, dincolo de Cercul Polar de Nord, la temperaturi de aproximativ -20 grade Celsius.

Campionul spune că formidabila sa rezistenţă la frig se datorează capacităţii de „a-şi regla termostatul intern” prin puterea minţii, prin meditaţie şi concentrare.

Studiile asupra sa arată că el este, într-adevăr, capabil să  îşi influenţeze direct sistemul nervos autonom şi sistemul imunitar, scăzându-şi nivelul de citokine – substanţe asociate cu inflamaţia – chiar suprimând-şi complet secreţia acestor substanţe în organism. 

Cercetătorii de la Radboud University Medical Centre, din Nijmegen, Olanda, au studiat tehnicile lui Wim Hof, încercaând să afle care dintre cele 3 componente ale tehnicii lui Hof este responsabilă de suprimarea unor funcţii ale sistemului imunitar al campionului.

El foloseşte următoarele tehnici de antrenament:

Meditaţia – prin tehnica numită „ a celui de-al treilea ochi”, vizulizând un al treilea ochi în mijlocul frunţii. (Acest „al treilea ochi” invizibil este considerat, în unele doctrine spirituale, ca fiind asociat cu accesul la o stare superioară de conştienţă.)

Expunerea la frig: antrenamentele lui Hof includ înotul în apă aproape îngheţată, ascensiunile pe munţi înzăpeziţi îmbrăcat doar în şort şi şederea cu torsul gol în zăpadă timp de 20 de minute. 

Exerciţii de respiraţie: unul dintre acestea implică hiperventilaţia pe durata a 30 de respiraţii, apoi expirarea şi ţinerea respiraţiei până la 2-3 minute, urmate de o inspiraţie profundă, reţinând apoi aerul 10 secunde. Un alt exerciţiu presupune inspiraţii şi expiraţii profunde, cu  reţinerea aerului timp de 10 secunde, în timp ce îşi încordează toţi muşchii corpului.

Cercetătorii speră că aceste descoperiri ar putea, într-o zi, să ajute la tratarea unor boli autoimune, precum artrita reumatoidă. 

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase