Home » D:News » „Hobiţii arctici” – tribul pierdut al Nordului

„Hobiţii arctici” – tribul pierdut al Nordului

„Hobiţii arctici” – tribul pierdut al Nordului
Publicat: 30.08.2014
Colonizarea Americii de către specia umană este unul dintre misterele ştiinţei. Cine erau primii oameni care au traversat Strâmtoarea Bering, trecând din Eurasia în America de Nord? Cum s-a desfăşurat colonizarea? De ce au plecat oamenii din Eurasia? Cercetări recente dezvăluie informţaii noi despre un mic grup de oameni – numiţi oamenii de Dorset sau paleo-eschimoşi – care par să se fi numărat printre coloniştii timpurii ai Lumii Noi.

Studiul a inclus o amplă analiză genetică a populaţiilor  din Arctica, folosind ADN extras din rămăşiţe umane străvechi şi care a fost comparat cu ADN provenit de la populaţii arctice actuale, din regiunea ce cuprinde Alaska, Groenlanda şi insulele dintre acestea.

Studiul dezvăluie istoria unui mic grup de 2.000-3.000 de oamani – numiţi oamenii de Dorset sau paleo-eschimoşi – care au sosit în acestă regiune acum 6000 de ani, venind din nord-estul Asiei, probabil din Siberia, şi au trăit aici  timp de peste 4000 de ani. Această deplasare a reprezentat un val de migraţie de sine-stătător, separat de celelalte 3 valuri pe care le-au descoperit până acum arheologii. 

Paleo-eschimoşii nu sunt înrudiţi cu inuiţii sau cu nativii americani şi au fost eliminaşţi de alte populaşii venite ulterior, fie intenţionat, fie datorită bolilor, ultimii dispărând acum aproximativ 1000 de ani, înainte de venirea vikingilor în America.

Cercetătorii de la Centrul de GeoGenetică al Muzeului Naţional de Istorie Naturală din cadrul Universităţii din Copenhaga, autorii studiului, s-au declarat foarte surprinşi de această lipsă de contact a paleo-eschimoşilor cu inuiţii sau nativii americani, având în vedere că, de obicei, când o  populaţie stabilită într-o regiune intră în contact cu o alta, venită ulterior, există conflicte, dar, de cele mai multe ori, apare şi o încrucişare între populaţiile respective. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Science.

Acest „trib pierdut” al Arcticii fabrica unelte simple de piatră cioplită, trăia în cătune de 2-3 familii şi urmărea focile şi renii în migraţiile lor. Aceşti paleo-eschimoşi au evitat amestecul cu culturile cu care s-au suprapus geografic şi, trăind izolaţi şi fiind în număr mic,  erau probabil consangvinizaţi, ceea ce ar fi putut contribui la extincţia lor. 

„Oamenii de Dorset erau «hobiţii  Arcticii de est», o populaţie ciudată pe care abia acum începe să o cunoaştem”, spune William Fitzhugh, director al Centrului de Studii Arctice din cadrul Smithsonian National Museum of Natural History, din Washington, D.C.

Fitzhugh spune că aceste mici triburi, după ce au supravieţuit timp de 4 milenii în mediul aspru al tundrei arctice, au fost eliminate, în cele din urmă, de cultura Thule, răspândită din Alaska până în Groenlanda, mult mai puternică şi care este strămoaşa inuiţilor de azi. 

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase