Home » D:News » Un elveţian a inventat pacemakerul fără baterii, inspirându-se din ceasurile ce se încarcă din mişcarea mâinii (VIDEO)

Un elveţian a inventat pacemakerul fără baterii, inspirându-se din ceasurile ce se încarcă din mişcarea mâinii (VIDEO)

Publicat: 09.09.2014
Inginerii elveţieni, faimoşi pentru producerea celor mai fine şi precise mecanisme de ceas, au creat un prototip de stimulator cardiac fără baterii, bazat pe mecanismul de întoarcere automată folosit la ceasurile de mână, transmite Reuters.

Stimulatoarele cardiace actuale (pacemakere, n.r.), care ajută inima să bată într-un ritm controlat, sunt dispozitive indispensabile pentru mulţi pacienţi cu probleme cardiace, oferindu-le şansa unei vieţi normale, dar nevoia unei baterii pentru funcţionare constituie un factor limitator, înlocuirea acestora făcându-se prin intervenţie chirurgicală.

Cercetătorii conduşi de Adrian Zurbuchen, de la Univesitatea din Berna, Elveţia, încearcă să găsească o rezolvare pentru această problemă folosind un dispozitiv care utilizează mecanismul de întoarcere automată inventat pentru ceasurile de mână de elveţianul Abraham-Louis Perrelet în 1777.

La fel cum un ceas automat se întoarce când se mişcă încheietura mâinii, noul pacemaker produce energia electrică de care are nevoie folosind mişcările muşchiului inimii. Pentru a realiza acest lucru, stimulatorul este ataşat direct pe cord.

Prototipul a fost testat deocamdată doar pe porci, potrivit declaraţiilor făcute duminică de Zurbuchen, la întâlnirea anuală a Societăţii Europene de Cardiologie, care a avut loc în această perioadă în Barcelona, Spania. Contracţiile inimii porcilor au fost controlate cu succes, la un ritm de 130 de bătăi pe minut.

„Acesta este un studiu de fezabilitate. Am arătat că este posibil să reglăm ritmul cardiac folosind energia produsă de propria mişcare”, a declarat Adrian Zurbuchen.

Cercetarea este încă într-un stadiu incipient şi, deocadată, nu există un plan clar pentru testarea pe pacienţi umani. Cercetătorul a precizat că nu a discutat despre acest dispozitiv cu potenţiali parteneri din industria medicală, dar a spus că „este probabil o idee bună să caute” susţinători.

Alţi cercetători au căutat metode de a alimenta pacemakerele cu energie transmiţând curentul electric de la o sursă externă, prin corpul uman, dar ideea de a folosi un mecanism de ceas este inovatoare.

Ceasurile automate funcţionează pentru că au o piesă cu centrul de greutate excentric, care pivotează când braţul celui care poartă ceasul se mişcă. Această rotaţie strânge progresiv un arc, care, la rândul său, pune în mişcare mecanismul ceasului. În cazul noului stimulator cardiac, arcul pune în mişcare un micro-generator electric.

Congresul anual al Societăţii Europene de Cardiologie a avut loc la Barcelona în perioada 30 august – 3 septembrie.

Surse: Mediafax, ReutersEuropean Society of Cardiology

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase