Home » D:News » Japonezii anunţă că au dezvoltat o metodă pentru detectarea Ebola în 30 de minute

Japonezii anunţă că au dezvoltat o metodă pentru detectarea Ebola în 30 de minute

Japonezii anunţă că au dezvoltat o metodă pentru detectarea Ebola în 30 de minute
Publicat: 03.09.2014
Cercetătorii japonezi au anunţat că au dezvoltat o nouă metodă pentru a detecta prezenţa virusului Ebola în 30 de minute, cu o tehnologie care ar putea permite diagnosticarea rapidă a infecţiei şi în ţări în care echipamentele necesare lipsesc, relatează AFP.

Profesorul Jiro Yasuda şi echipa sa de la Universitatea din Nagasaki, din vestul Japoniei, au afirmat că procesul este nu doar eficient pe termen foarte scurt, dar, de asemenea, este mai puţin costisitor decât sistemul actual folosit în Africa de Vest, unde virusul s-a soldat deja cu peste 1.500 de morţi în patru ţări.

Cercetătorii au dezvoltat ceea ce se numeşte în biologie o „amorsă” care amplifică doar genele specifice virusului Ebola atunci când acesta este prezent în organism.

Din acidul ribonucleic (ARN) sunt extraşi eventuali viruşi prezenţi într-un eşantion de sânge, după ce aceştia au fost dezactivaţi.

Pornind de la aceste informaţii de codificare, este creată o secvenţă ADN care este amestecată cu amorsă într-o eprubetă. Totul este apoi încălzit la 60-65 grade Celsius.

Dacă virusul Ebola este prezent, ADN-ul specific virusului este amplificat în 30 de minute şi, dacă este cazul, lichidul din eprubetă devine tulbure, ceea ce reprezintă o confirmare vizuală a infecţiei.

În prezent, o metodă numită reacţie în lanţ a polimerazei, sau PCR, este folosită în special pentru detectarea virusului Ebola. Ea constă în replicarea în mai multe rânduri a unei gene pentru a avea suficientă materie de analizat. Această metodă necesită însă material special şi durează una sau două ore.

„Noua metodă japoneză necesită doar un simplu echipament de încălzire, alimentat de o baterie, şi totul costă doar câteva sute de dolari, un preţ pe care o ţară în curs de dezvoltare ar trebuie să fie în măsură să-l plătească”, a precizat profesorul Yasuda.

„Nu am primit încă cereri, dar vom fi fericiţi să oferim acest mijloc de analiză care este pregătit”, a afirmat el.

Epidemia virusului Ebola, care se transmite prin contact cu fluidele corporale, a declanşat o alertă la nivel internaţional.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a înregistrat deja 1.552 de morţi dintre cele 3.069 de cazuri detectate în Liberia, Guineea, Sierra Leone, Nigeria. Un caz a apărut vineri şi în Senegal, unde a fost confirmat un prim pacient.

ONU îşi exprimă îngrijorarea faţă de apariţia unor penurii alimentare în ţările afectate de Ebola

Lipsa mâinii de lucru, întreruperea comerţului transfrontalier şi penurii cauzate de epidemia de febră Ebola în Africa de Vest provoacă o „îngrijorare puternică privind securitatea alimentară” în ţările cele mai afectate, a anunţat marţi ONU, relatează AFP.

În Guineea, Liberia şi Sierra Leone, zonele de carantină şi restricţiile impuse deplasării persoanelor „au limitat grav mişcarea şi comercializarea alimentelor. Această situaţie a declaşat cumpărături dictate de panică, penurii alimentare şi creşteri puternice de preţuri la anumite produse alimentare de bază, în special în centrele urbane”, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) într-un comunicat.

„Accesul la hrană a devenit o problemă gravă pentru mulţi locuitori din trei ţări afectate (de epidemie) şi vecinii lor”, a declarat Bukar Tijani, reprezentantul regional al FAO în Africa, citat în comunicat.

„În contextul în care recolta principală este vizată de riscuri, iar mişcările de mărfuri sunt puternic restrânse, insecuritatea alimentară urmează să se intensifice în săptămânile şi lunile viitoare. Situaţia va avea un impact pe termen lung asupra mijloacelor de existenţă ale agricultorilor şi economiei rurale”, a adăugat el.

Mecanismele de supraveghere ale FAO au declanşat o „alertă specială”, deoarece această situaţie este agravată de penuria mâinii de lucru, odată cu apropierea principalelor două campanii agricole din regiune – orez şi porumb -, „punând în pericol securitatea alimentară a unui mare număr de persoane”.

Cele trei ţări vizate sunt importatoare nete de cereale, în special Liberia, „cea mai dependentă de aprovizionări externe”, subliniază FAO. La Monrovia, capitala liberiană, preţul anumitor alimente a crescut, şi anume preţul maiocului, un aliment de bază, care a „urcat vertiginos, cu 150%, în primele săptămâni din august”.

Cu scopul de a răspunde nevoilor elimentare imediate, Programul Alimentar Mondial (PAM) a lansat o operaţiune de urgenţă, la nivel regional, care prevede livrarea a aproximativ 65.000 de tone de hrană pentru aproximativ 1,3 milioane de persoane, anunţă organizaţia.

Însă PAM insistă totodată asupra necesităţii unei evaluări rapide a „măsurilor susceptibile să atenueze impactul penuriei mâinii de lucru în perioada recoltei şi asupra activităţilor de după recoltare”.

Virusul – împotriva căruia nu există niciun vaccin – s-a soldat cu peste 1.550 de morţi din cele 3.069 de cazuri înregistrate la 26 august de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dintre care 694 în Liberia, 430 în Guineea şi 422 în Sierra Leone.

Surse: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase