Home » D:News » Anunţ înspăimântător al MSF: „Lumea este pe cale să «piardă bătălia» împotriva Ebola”

Anunţ înspăimântător al MSF: „Lumea este pe cale să «piardă bătălia» împotriva Ebola”

Anunţ înspăimântător al MSF: „Lumea este pe cale să «piardă bătălia» împotriva Ebola”
Publicat: 03.09.2014
Lumea este pe cale să "piardă bătălia" împotriva extinderii epidemiei de Ebola care afectează Africa de Vest, a declarat marţi preşedinta Médecins sans frontières (MSF) Jeanne Liu, relatează AFP.

„În cele şase luni ale celei mai grave epidemii de Ebola din Istorie, lumea este pe cale să piardă bătălia pe care o duce pentru a o opri. Liderii nu reuşesc să blocheze această ameninţare transnaţională”, a declarat Jeanne Liu într-un discurs susţinut la sediul ONU de la New York, potrivit unui comunicat MSF International primit de către AFP.

„Anunţul de la 8 august (al OMS) potrivit căruia epidemia constituie o «urgenţă de sănătate publică mondială» nu a fost urmat de o acţiune decisivă, iar statele s-au mulţumit, în general, să se alăture unei coaliţii mondiale a inacţiunii”, denunţă MSF.

Jeanne Liu a îndemnat comunitatea internaţională să finanţeze paturi suplimentare, cu scopul de a crea o reţea de spitale de campanie, să trimită personal medical calificat şi să mobilizeze laboratoare mobile în Guineea, Sierra Leone şi Liberia.

Într-un comunicat publicat simultan, MSF subliniază acuitatea deosebită a crizei în capitala liberiană Monrovia, unde „sunt necesare 800 de paturi suplimentare”, potrivit estimărilor sale.

„Zilnic, suntem nevoiţi să refuzăm bolnavi pentru că centrul nostru este plin”, deplânge Stefan Liljegren, coordonatorul din partea organizaţiei nonguvernamentale (ONG) al Unităţii ELWA 3 de la Monrovia.

În lipsa locurilor în centrele sale de îmgrijiri suprapopulate în Liberia şi Sierra Leone, bolnavi continuă să moară în comunităţile lor, multiplicând riscurile de contaminare, subliniază MSF.

„În Sierra Leone, cadavre, puternic infecţioase, se descompun pe străzi”, insistă organizaţia.

Virusul – împotriva căruia nu există niciun vaccin – s-a soldat cu peste 1.550 de morţi din cele 3.069 de cazuri înregistrate la 26 august de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dintre care 694 în Liberia, 430 în Guineea şi 422 în Sierra Leone.

În actualul ritm de contagiune, sunte necesare şase-nouă luni şi 490 de milioane de dolari (373 de milioane de euro) pentru ca epidemia să fie controlată, aceasta riscând să afecteze 20.000 de persoane, potrivit OMS.

Trei persoane sănătoase participă săptămâna aceasta la testarea în SUA a unui vaccin împotriva Ebola

Trei persoane sănătoase vor fi injectate săptămâna aceasta cu un vaccin experimental împotriva Ebola, la Institutele Naţionale americane pentru Sănătate (NIH), după ce autorităţile americane au aprobat testarea pe oameni, în contextul extinderii epidemiei în Africa de Vest, relatează CNN.

În urma unui examen accelerat efectuat de către Administraţia americană pentru Hrană şi Medicamente (FDA), cercetători au primit undă verde să înceapă ceea ce este cunoscut sub numele de test uman în siguranţă, a declarat doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional american pentru Alergie şi Boli Infecţioase. Acest tip de vaccin împotriva Ebola va fi testat pentru prima dată pe oameni.

Vaccinul experimental, dezvoltat de către compania farmaceutică GlaxoSmithKline şi NIAID va fi administrat în premieră unui număr de trei persoane sănătoase, pentru a se afla dacă acestea dezvoltă vreun efect advers.

În cazul în care va fi considerat sigur, vaccinul va fi administrat unui grup redus de voluntari, cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, pentru a se vedea dacă produce un răspuns imun puternic la virus. Toţi voluntarii vor fi monitorizaţi îndeaproape în privinţa efectelor secundare. Vaccinul le va fi administrat prin injectare în muşchiul deltoid, la nivelul braţului, la început într-o doză mică, iar ulterior într-o doză mai mare, după ce va fi determinată siguranţa vaccinului.

Unele dintre studiile paraclinice care se efectuează normal în cazul acestor tipuri de vaccinuri au primit derogare de la FDA în cadrul examinării accelerate, a declarat Fauci. „Vrem să ne asigurăm că înaintăm lent cu dozajul”, a spus el.

Vaccinul a obţinut rezultate extrem de bune în cursul testelor anterioare, efectuate pe cimpanzei, a precizat Fauci. El a notat că metoda utilizată pentru a declanşa un răspuns al sistemului imunitar faţă de Ebola nu poate provoca infectarea cu acest virus a unei persoane sănătoase. Însă „am fost păcălit în mulţii ani de experienţă pe care-i am. Nu poţi să prezici, cu adevărat, ceea ce vei descoperi (la testele pe oameni)”, a avertizat oficialul.

Potrivit NIH, vaccinul va fi testat, de asemenea, pe voluntari sănătoşi în Marea Britanie, Gambia şi Mali, după ce vor fi finalizate detalii în acest sens cu oficiali în domeniul Sănătăţii din aceste ţări.

Teste nu pot să fie efectuate, în prezent, în cele patru ţări afectate de epidemie – Guineea, Sierra Leone, Liberia şi Nigeria – din cauză că infrastructura în domeniul sănătăţii nu le suportă, a spus Fauci. Gambia şi Mali au fost selectate în baza faptului că NIH are „o relaţie veche de colaborare” cu cercetători din aceste ţări.

Potrivit NIH, oficiali de la Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDCP) poartă discuţii cu oficiali în domeniul sănătăţii din Nigeria în vederea efectuării unei părţi a testelor de siguranţă în această ţară.

Virusul – împotriva căruia nu există niciun vaccin omologat – s-a soldat cu peste 1.550 de morţi din cele 3.069 de cazuri înregistrate la 26 august de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), dintre care 694 în Liberia, 430 în Guineea şi 422 în Sierra Leone.

În actualul ritm de contagiune, sunt necesare şase-nouă luni şi 490 de milioane de dolari (373 de milioane de euro) pentru ca epidemia să fie controlată, aceasta riscând să afecteze 20.000 de persoane, potrivit OMS.

Un al doilea medic american infectat cu virusul Ebola în Africa

Organizaţia creştină SIM a anunţat marţi că un al doilea misionar american a fost depistat pozitiv în Liberia de infectare cu virusul Ebola, relatează AFP.

Medicul american infectat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, nu trata bolnavi atinşi de Ebola, care se află în carantină, ci îngrijea paciente cu afecţiuni ginecologice într-un spital din Monrovia, capitala Liberiei, finanţat de SIM, a precizat organizaţia într-un comunicat.

„Nu se ştie cum a intrat în contact cu virusul”, a anunţat organizaţia. „Medicul infectat a fost plasat la rândul lui imediat în carantină, se simte bine şi are un moral bun”, a precizat SIM.

De altfel, cazurile de infectare cu Ebola se înmulţesc rapid în Africa de Vest şi fenomenul va continua, probabil, a anunţat marţi un oficial american de rang înalt din domeniul sănătăţii, care a apreciat că trebuie să se acţioneze urgent şi masiv pentru a opri răspândirea acestei epidemii.

„În pofida eforturilor mobilizate de Guvernul american, Centrul american pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) şi ţările afectate, numărul cazurilor continuă să se înmulţească (…) rapid”, a spus doctorul Tom Frieden, directorul CDC, citat de AFP.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat săptămâna trecută că 20.000 de persoane ar putea fi afectate în Africa.

Potrivit ultimului bilanţ al OMS, 1.552 de persoane au murit din cauza infectării cu virusul Ebola.

Acest virus face ravagii şi în Republica Democrată Congo, unde 31 de morţi au fost înregistraţi. Însă OMS a anunţat că boala rămâne prezentă doar în aria din nord-vestul în ţării unde a fost detectată.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase