Home » D:News » Ce se întâmplă în corpul nostru după o singură noapte în care dormim prea puţin? Infografic

Ce se întâmplă în corpul nostru după o singură noapte în care dormim prea puţin? Infografic

Publicat: 07.09.2014
Această fotografie şi infograficul care o însoţeşte arată foarte clar efectele grave pe care le are asupra organismului lipsa de somn.

Un studiu publicat anul trecut arată că doar o săptămână în care o persoană doarme mai puţin de 6 ore pe noapte duce la modificări în peste 700 de gene.

După cum se poate vedea în acest infografic, efectele apar după o singură noapte de odihnă insuficientă: foame şi poftă crescută de mâncare (în special pentru alimentele nesănătoase), lipsă de concentrare, sensibilitate emoţională mai mare, scăderea imunităţii, pierdere de ţesut cerebral.

Şi pe chip apare imediat semnele de oboseală: cei care nu dorm suficient arată mai rău, sunt consideraţi mai puţin atrăgători, iar în timp oboseala duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Deci „somnul de frumuseţe” nu este un mit.

Un studiu realizat pe 15 bărbaţi a arătat că după o singură noapte de nesomn se pierde din ţesutul cerebral. Experţii au măsurat nivelul din sânge al unor proteine care cresc atunci când este distrus ţesutul cerebral.

Totodată, creierul va intra într-un stare de funcţionare „primitivă”, în care nu va mai procesa corect experienţele şi persoana obosită va deveni mai sensibilă, mai emoţională, va reacţiona inadecvat, exagerat.

După mai multe nopţi de odihnă insuficientă, efectele sunt şi mai grave. Riscul de atac cerebral creşte de 4 ori în cazul celor care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte în comparaţie cu cei care dorm 7-8 ore.

Din cauza schimbării hormonilor care reglează pofta de mâncare, creşte mult riscul de obezitate, dar şi riscul apariţiei unor forme de cancer.

Un studiu realizat pe 1.240 de persoane a arătat că subiecţii care dormeau mai puţin de 6 ore aveau un risc cu 50% mai mare de a face adenom colorectal, care poate deveni canceros. La femei creşte şi riscul de cancer mamar.

Lipsa cronică de somn poate determina apariţia diabetului, creşte riscul de boli cardiace şi chiar de moarte prematură.

La bărbaţi, cercetătorii au observat o scădere cu 29% a concentraţiei de spermatozoizi, prin urmare este afectată fertilitatea.

Sursa: Huffington Post

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase