Home » D:News » Ce-şi doresc câinii de la stăpânii lor? Un nou studiu dezvăluie preferinţele canine

Ce-şi doresc câinii de la stăpânii lor? Un nou studiu dezvăluie preferinţele canine

Ce-şi doresc câinii de la stăpânii lor? Un nou studiu dezvăluie preferinţele canine
Publicat: 06.09.2014
Câinii preferă mângâierile în locul laudelor verbale; la acestea din urmă reacţionează pozitiv doar atunci când sunt foarte obişnuiţi cu stăpânul lor şi cu vocea acestuia, arată un studiu realizat de cercetători de la University of Florida şi Arizona State University.

Câinii au o preferinţă marcată pentru mângâieri, fie din partea stăpînilor, fie chiar din partea unor străini. La laudele verbale câinii răspund doar atunci când sunt foarte familiarizaţi cu stăpânul şi  cu vocea sa. 

Cercetătorii au examinat un număr mare de câini, în diferite situaţii: câini din adăposturi, câini de casă care interacţionau cu persoane străine şi câini de casă în interacţiune cu stăpânii lor.

Toţii câinii au dovedit o preferinţă clară pentru mângâieri în locul laudelor vrebale; ba chiar par să nu se sature niciodată de mângâieri, arată observaţiile cercetătorilor. Când erau mângâiaţi, câinii tindeau să vină cât mai aproape de persoana respectivă; în schimb, laudele verbale nu le declanşau acest comportament de apropiere.

Mângâierea par să fie un mod de interacţiune important între oameni şi câini, ce menţine comportamentul social inter-specific; în schimb, laudele vocale par să fie condiţionate de situaţii speciale, spun autorii studiului.

Aceiaşi cercetători constataseră însă, cu un an înainte, în cursul unui alt studiu că, de fapt, răsplata pe care o preferă câinii, mai presus de orice, este mâncarea. Când aveau hrană la dispoziţie, câinii preferau să mănânce în loc să fie mângâiaţi şi doar atunci când accesul la mâncare era limitat deveneau mai receptivi la mângâieri.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase