Home » D:News » Cea mai veche piramidă din Egipt s-ar putea prăbuşi oricând. Ce se întâmplă cu monumentul construit acum 4.000 de ani?

Cea mai veche piramidă din Egipt s-ar putea prăbuşi oricând. Ce se întâmplă cu monumentul construit acum 4.000 de ani?

Publicat: 09.09.2014
Cea mai veche piramidă egipteană, cea de la Sakkara, riscă să fie distrusă de muncitorii care lucrează la restaurarea ei.

Construit acum 4.600 de ani, complexul funerar de la Sakkara, unde se află piramida în trepte a faraonului Djoser, se află acum într-un proces de resturare care riscă să-l distrugă în loc să-l salveze.

Muncitorii angajaţi de Ministerul Antichităţilor din Egipt nu au experienţă în domeniul restaurării monumentelor antice.

Deşi legea prevede ca restauratorii unui ansamblu să ridice construcţii noi doar în proporţie de cel mult 5% din suprafaţa construcţiei iniţiale, muncitorii de la Sakkara au ridicat deja foarte multe structuri şi ziduri noi.

Problema nu ţine doar de estetică. Mai mulţi activişti care susţin conservarea monumentelor istorice declară că noile construcţii riscă să ducă la prăbuşirea piramidei, care este cea mai veche structură din piatră cioplită din lume.

Un cutremur puternic care a avut loc în 1992 a slăbit mult structura piramidei, ducând la prăbuşirea mai multor tone de pietre la bază, formându-se astfel un gol în vârful ei.

Noile ziduri construite de muncitori în exteriorul piramidei    Noile ziduri construite de muncitori în exteriorul piramidei

Arheologul Peter James se teme că piramida lui Djoser s-ar putea prăbuşi oricând.

Activitul Amis Galam, de la fundaţia Non-stop Robberies, declară că daunele s-au produs deja şi compania Shurbagy, care a fost angajată pentru restaurare, ar fi provocat deja distrugerea unei părţi a piramidei.

Noile ziduri construite în exteriorul piramidei îi vor slăbi şi mai mult structura fragilă, se teme el.

Actuala firmă a fost angajată după ce munca de restaurare fusese întreruptă, în octombrie 2012, din lipsă de fonduri.

Piramida are o înălţime de 62 de metri, este formată din 6 trepte inegale şi are în interior o reţea de coridoare şi o cameră funerară din marmură şi granit.

 

Sure: Gizmodo, Egypt Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase