Prima pagină D:News

Epidemia de Ebola e mult mai gravă decât se credea! OMS se aşteaptă la o „creştere exponenţială” a numărului de cazuri

Iuliana Enache, Ioana Bojan 09.09.2014 | ● Vizualizări: 113
Epidemia de Ebola, care generează deja temeri în lumea întreagă, riscă să continue să se extindă, urmând să se înregistreze mii de noi cazuri în Africa de Vest, a avertizat luni OMS.     (Foto: AFP) + zoom
Galerie foto (1)

Epidemia de Ebola, care generează deja temeri în lumea întreagă, riscă să continue să se extindă, urmând să se înregistreze mii de noi cazuri în Africa de Vest, a avertizat luni OMS.

În timp ce epidemia, cea mai gravă de la apariţia virusului în 1976, a provocat deja peste 2.000 de morţi de la începutul anului în Liberia, Sierra Leone şi Guineea, cel mai rău urmează să vină.

"Mai multe mii de noi cazuri de Ebola sunt aşteptate în următoarele trei săptămâni în Liberia", ţara cea mai afectată, a afirmat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) de la Geneva.

OMS a declarat că se aşteaptă la o "creştere exponenţială" în ţările în care există o transmitere intensă a virusului.

Potrivit bilanţului organizaţiei din 5 septembrie, aproximativ 4.000 de persoane au fost deja infectate, dintre care 2.097 au murit în trei dintre cele mai afectate ţări. Decese au fost înregistrate şi în Nigeria, prima putere economică a continentului, iar un caz a fost confirmat în Senegal.

Ca un semn al îngrijorării internaţionale, la două zile după deblocarea de către Uniunea Europeană a 140 de milioane de euro, preşedintele american Barack Obama a anunţat că Statele Unite vor mobiliza mijloace militare pentru a ajuta lupta împotriva unei epidemii "care ar putea scăpa de sub control".

Uniunea Africană (UA) a încercat luni să se implice la rândul său, având o reuniune la Addis Abeba pentru a defini o strategie africană împotriva epidemiei.

Armata SUA va participa la lupta împotriva epidemiei de Ebola din Africa de Vest

Preşedintele american Barack Obama a declarat că armata SUA va începe să participe la operaţiunile de luptă împotriva epidemiei de Ebola din Africa de Vest, afirmând că aceasta reprezintă o preocupare serioasă privind securitatea naţională, relatează Washington Post în ediţia electronică.

Decizia de a implica armata intervine în urma apelurilor unor organizaţii precum Doctori fără frontiere, care au subliniat caracterul urgent al problemei, în condiţiile în care cel puţin 2.100 de persoane din cinci ţări africane au murit din cauza Ebola. Obama a declarat duminică, la emisiunea Meet the Press de la postul NBC, că este puţin probabil ca epidemia să se extindă în Statele Unite. Dar dacă SUA şi alte ţări nu trimit echipamentele necesare şi personal medical, situaţia s-ar putea schimba, virusul ar putea suferi o mutaţie şi "atunci ar fi un pericol serios pentru Statele Unite", a afirmat Obama.

"Va trebui să recurgem la dotările armatei SUA pentru a instala, de exemplu, unităţi de izolare şi echipamente", pentru "a asigura securitatea personalului medical provenind din toată lumea", a precizat el.

Organizaţia Doctori fără frontiere s-a opus mult timp intervenţiei militare a Guvernelor, dar directorul său internaţional Joanne Liu a afirmat că situaţia a devenit atât de disperată încât este nevoie de echipamente militare pentru a furniza sprijin logistic şi operaţional. Priorităţile sunt extinderea centrelor de izolare, poduri aeriene pentru transportul personalului, laboratoare mobile pentru testare şi diagnostic şi o reţea regională de spitale de campanie pentru tratarea personalului medical infectat sau suspect. Numai armata are capacitatea de mobilizare rapidă şi structura de comandament necesare acum, a declarat vineri Liu.

Un oficial din Departamentul Apărării a afirmat că Pentagonul a sprijinit eforturile depuse de SUA şi de organizaţiile internaţionale încă de la începutul epidemiei. Departamentul încearcă acum să răspundă cererii de a furniza unităţi medicale care să consolideze capacitatea personalului medical din Africa de Vest, a adăugat el. Astfel de unităţi sunt similare spitalelor de campanie care pot trata câteva zeci de persoane. Pentru moment, nu există cereri de a furniza armament, a precizat oficialul.

Afirmaţiile lui Obama privind folosirea capacităţilor militare pentru "a asigura securitatea personalului medical provenind din toată lumea" au generat însă confuzie. Brice de le Vingne, director de operaţiuni al organizaţiei Doctori fără frontiere, a precizat că salută reacţia SUA, dar este îngrijorat de referirea la securitate. Organizaţia nu cere personal militar pentru securitate, ci doar sprijin logistic, a subliniat el. "Nu avem probleme de securitate sau constrângeri", a adăugat acesta.

Sursa: Mediafax