Home » D:News » Studiu şocant: în România, peste 60% dintre copii sunt supuşi violenţei în familie!

Studiu şocant: în România, peste 60% dintre copii sunt supuşi violenţei în familie!

Studiu şocant: în România, peste 60% dintre copii sunt supuşi violenţei în familie!
Publicat: 10.09.2014
Peste 60 la sută dintre copii sunt agresaţi în familie, iar unul din cinci minori suferă de o problemă comportamentală, urmare a abuzurilor la care a fost supus, rezultă dintr-un studiu sociologic realizat, la nivel naţional, de Ministerul Muncii şi organizaţia "Salvaţi copiii".

Studiul prezentat marţi arată că violenţa asupra copiilor reprezintă o realitate cotidiană în 63 la sută dintre familiile din România.

„Nu excepţia, ci regula. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre cei care asistă, direct sau indirect, la acest fenomen, au ajuns să-l privească detaşat, aproape cu indiferenţă. n România anului 2014, unu din cinci copii suferă de o problemă comportamentală, urmare a abuzurilor la care a fost supus„, susţine organizaţia „Salvaţi copiii”.

Preşedintele executiv al organizaţiei neguvernamentale, Gabriela Alexandrescu, a precizat că 38 la sută dintre părinţi recunosc că îşi lovesc copiii, iar 20 la sută dintre ei nici nu gândesc educaţia fără bătaie.

De asemenea, 18 la sută dintre copii au afirmat că sunt bătuţi cu obiecte dure.

Din datele centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în 2013, la nivel naţional, au fost raportate 12.192 de situaţii de abuz asupra copilului, 94 la sută dintre acestea petrecându-se în familie.

Din numărul total de cazuri, 6.671 (adică 55 la sută) au fost înregistrate în mediul rural, iar 5.521, în urban.

ANPDCA precizează că grupele de vârstă cu riscul cel mai ridicat de abuz din partea părinţilor sunt preşcolaritatea şi pubertatea, adică etapele de dezvoltare asociate în mod direct cu creşterea nevoii de autonomie şi afirmare de sine a copilului, simultan cu contestarea regulilor şi autorităţii parentale.

De asemenea, numărul fetelor care cad victimă violenţei în familie, este mai mare comparativ cu cel al băieţilor (6.336 fete faţă de 5.856 băieţi).

În urma raportării cazurilor de abuz, un sfert dintre copii au primit măsură de plasament de urgenţă către DGASPC, în cazul a 544 de copii victimă a abuzului s-a decis începerea urmăririi penale, iar pentru 144 de copii instanţa a dispus plasament în regim de urgenţă.

În ceea ce priveşte tipul de abuz suferit de copil, în 68 la sută dintre cazuri a fost vorba de neglijare, în 12 la sută – abuz emoţional, nouă la sută – abuz fizic şi 370 de copii au fost abuzaţi sexual.

La prezentarea studiului, reprezentantul UNICEF, Eduard Petrescu, a arătat că un copil supus violenţei are un parcurs mult mai dificil în viaţă. „Violenţa apare în familie, şcoală, grupuri. Este prezentă peste tot şi efectele ei se văd în timp. Este o lipsă de raportare, dar şi o lipsă de conştientizare. Există un nivel inacceptabil de toleranţă privind violenţa. Inclusiv la nivelul lucrătorilor sociali am constatat că există anumite preconcepţii permisive vizavi de violenţă”, a declarat Petrescu.

În acest context, „Salvaţi copiii” a lansat o campanie îndreptată împotriva uşurinţei cu care românii tratează violenţa asupra copiilor.

Corecţiile fizice asupra copiilor sunt interzise prin lege în România, începând cu 2005, când a intrat în vigoare Legea 272 privind protecţia drepturilor copilului.

Pe plan mondial, 39 de ţări au decis să interzică, prin lege, astfel de practici.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase