Prima pagină D:News

A fost descifrat un mare mister: „Este cea mai mare descoperire arheologică de la mormântul lui Tutankhamon încoace” (VIDEO)

Florin Badescu 09.10.2014 | ● Vizualizări: 5620

Epava uneia dintre cele două corăbii de explorare britanice care au dispărut în Arctica în urmă cu peste 160 de ani a fost descoperită de oamenii de ştiinţă din Canada, a anunţat marţi premierul acestei ţări.

Premierul canadian Stephen Harper spune că nu este clar deocamdată care dintre cele două ambarcaţiuni a fost găsită, însă fotografiile realizate de cercetătorii canadieni au confirmat faptul că epava aparţine uneia dintre cele două nave.

Arheologul britanic William Battersby afirmă că este vorba despre „cea mai mare descoperire arheologică a lumii de la deschiderea mormântului lui Tutankhamon acum aproape 100 de ani”.

„Din imagini e clar că s-au păstrat foarte multe dovezi din timpul expediţiei, poate chiar şi rămăşiţele exploratorilor şi unele din fotografiile realizate de ei”, a mai spus specialistul.

Exploratorul John Franklin a condus două nave de explorare şi un echipaj de 129 de oameni, în 1845, într-o expediţie de cartografiere a Pasajului de nord-vest din Oceanul Arctic.

Exploratorul John Franklin a condus două nave de explorare şi un echipaj de 129 de oameni, în 1845, într-o expediţie de cartografiere a Pasajului de nord-vest din Oceanul Arctic.     

Dispariţia acelei expediţii, la puţin timp după debutul acesteia, a devenit unul dintre cele mai mari mistere din epoca victoriană.

Pierderea navelor HMS Erebus şi HMS Terror a determinat iniţierea uneia dintre cele mai mari operaţiuni de căutare din istorie, realizată din 1848 până în 1859.

Căutările întreprinse cu acea ocazie au dus la descoperirea Pasajului de nord-vest, o cale maritimă care face legătura dintre Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific prin Arhipelagul Arctic.

O echipă de arheologi şi scafandri canadieni a încercat să localizeze cele două nave încă din 2008.

Primul navigator care a străbătut Pasajul de nord-vest, din Groenlanda până în Alaska, a fost Roald Amundsen, între 1903 şi 1906.

Citeşte mai multe despre această expediţie în articolul Tragedie in Arctica: povestea din spatele “tabloului blestemat”

Surse: Mediafax, Bloomberg, Nature, BBC News, Canadian Geographic