Home » D:News » Trei astronauţi au revenit cu bine pe Terra, după o misiune de peste şase luni în spaţiu

Trei astronauţi au revenit cu bine pe Terra, după o misiune de peste şase luni în spaţiu

Publicat: 11.09.2014
Trei astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) - doi ruşi şi un american - au revenit cu bine, joi dimineaţă, pe Terra după ce au petrecut peste şase luni în spaţiu, a anunţat agenţia spaţială rusă Roscosmos, citată de AFP.

„Aterizarea a avut loc aşa cum era prevăzut”, la sud-est de satul Djezkazgan, în centrul Kazahstanului, precizează un comunicat emis de Roscosmos.

Americanul Steven Swanson şi ruşii Alexandr Skvorţov şi Oleg Artemiev, plecaţi de pe Terra pe 26 martie, au aterizat la ora prevăzută, 02.23 GMT (05.23 ora României), în stepele din Kazahstan, la bordul capsulei Soyuz TMA-12M.

Afişând zâmbete largi şi purtând ochelari de soare, astronautul american Steven Swanson şi colegii lui ruşi au aşteptat în ierburile înalte din stepa kazahă să fie examinaţi de echipa medicală.

Astronautul american Steven Swanson    (Foto: AFP)Astronautul american Steven Swanson

„În timpul misiunii lor de pe Staţia Spaţială Internaţională, membrii echipajului au înconjurat Terra de peste 2.700 de ori şi au parcurs peste 115 milioane de kilometri”, a anunţat agenţia spaţială americană, NASA, într-un comunicat de presă, salutând revenirea pe Terra a celor trei astronauţi.

Plecat în spaţiu în timp ce izbucnea o veritabilă criză în Crimeea, a cărei alipire, în martie, de către Moscova i-a făcut pe occidentali şi pe ruşi să devină duşmani, echipajul ruso-american a efectuat zeci de experimente ştiinţifice în timpul misiunii sale, alături de câteva ieşiri pe orbită.

În vârstă de 48 de ani, cosmonautul Alexandr Skvorţov, care avea deja la activ două zboruri spaţiale, era comandantul acestei misiuni, în timp ce compatriotul său Oleg Artemiev, în vârstă de 43 de ani, efectua cu această ocazie primul său zbor în spaţiu. În 2009, el a participat la progamul de simulare spaţială „Mars 500”.

Cosmonautul Alexandr Skvorţov    (Foto: AFP)Cosmonautul Alexandr Skvorţov

Coechipierul lor şi comandantul ISS, astronautul american Steven Swanson, în vârstă de 53 de ani, efectuase deja două zboruri în spaţiu, dintre care unul a fost marcat de patru ieşiri pe orbită, însă cel mai lung dintre acele zboruri durase 13 zile şi 20 de ore. Prin comparaţie, această misiune pe ISS a durat 170 de zile.

Pe parcursul acestei misiuni, Swanson a manipulat braţul telescopic al ISS pentru a capta capsula Cygnus, fără echipaj uman la bord, trimisă în spaţiu la jumătatea lunii iulie pentru a-i aproviziona cu alimente şi echipamente pe cei şase astronauţi de la bordul ISS.

Din cauza crizei ucrainene, agenţia spaţială americană a decis, la începutul lunii aprilie, să suspende toate contactele cu Rusia, cu excepţia colaborării pentru Staţia Spaţială Internaţională. NASA a anunţat că doreşte să prelungească durata de funcţionare a ISS până în anul 2024.

După retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, agenţia spaţială rusă, Roscosmos, a devenit singura agenţie spaţială care este capabilă, graţie lansatoarelor şi capsulelor Soyuz, să trimită astronauţi pe ISS şi să îi readucă apoi pe Terra. Roscosmos facturează NASA cu peste 70 milioane de dolari pentru fiecare astronaut trimis pe staţie.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase