Home » D:News » Se rupe Spania? „Împiedicarea Cataloniei este imposibilă”, anunţă preşedintele catalan Artur Mas

Se rupe Spania? „Împiedicarea Cataloniei este imposibilă”, anunţă preşedintele catalan Artur Mas

Publicat: 11.09.2014
Preşedintele catalan Artur Mas a apreciat, înaintea unei importante manifestaţii separatiste, joi, la Barcelona, că ar fi "practic imposibilă" o împiedicare pentru totdeauna a Cataloniei să se pronunţe prin vot asupra viitorului său, aşa cum vrea Guvernul spaniol, relatează AFP.

„Dacă populaţia catalană vrea să-şi voteze viitorul, este practic imposibil ca acest lucru să fie oprit pentru totdeauna (…). Cred că este absurd să se pretindă aşa ceva şi cred că Guvernul spaniol ar trebui să-şi dea seama de acest lucru”, a declarat miercuri Mas, parţial în în franceză, într-un interviu pentru AFP, cu o zi înaintea manifestaţiei separatiste programate la Barcelona.

Preşedintele Guvernului naţionalist catalan s-a angajat să organizeze pe 9 noiembrie un referendum pentru sau împotriva independenţei acestei regiuni din nord-estul Spaniei.

Guvernul de la Madrid vrea să împiedice această consultare, pe care o consideră anticonstituţională. Asociaţii separatiste speră să adune joi cel puţin o jumătate de milion de persoane care să manifesteze în favoarea organizării unui referendum, cu ocazia Diada, „sărbătoarea naţională” a Cataloniei.

Proiectul lui Artur Mas vizează să le adreseze două întrebări alegătorilor, şi anume „Vreţi să devină stat Catalonia? Vreţi ca acest stat să fie independent?”.

Mas a subliniat că acest vot are scopul să releve opinia unei populaţii de 7,5 milioane de oameni, „dintre care jumătate nu au rădăcini catalane”.

„Vom vedea unde este majoritatea ţării”, afirmă el. Niciun sondaj credibil nu a măsurat încă importanţa votului sepratist, însă partidele care cer organizarrea unui referendum sunt majoritare în Parlamentul catalan.

Efectul scoţian

Şeful Guvernului catalan a apreciat că regiunea catalană are de profitat de pe urma unui vot al Scoţiei cu privire la proclamarea independenţei faţă de Marea Britanie – în cazul unei victorii a taberei „da” la referendumul de la 18 septembrie – şi s-a declarat convins că Uniunea Europeană (UE) vrea să păstreze în interiorul său această Scoţie independentă.

„Dacă (tabăra) «yes» va câştiga, vor exista, sunt sigur, negocieri foarte rapide, chiar imediat, prin care se va încerca reţinerea Scoţiei în UE”, a declarat el.

Comisia Europeană (CE) repetă că, potrivit tratatelor, un stat care se naşte din scindarea de un stat membru iese în mod automat din UE şi poate să înceapă un lung proces de aderare.

„Nu este practic ca aceste probleme politice să fi tratate exclusiv din punct de vedere legal”, a apreciat Mas, iar în opinia sa UE a ştiut întotdeauna să fie practică.

În cazul unei victorii a taberei „da”, „sunt absolut sigur că reacţia liderilor politici europeni, inclusiv a francezilor, va fi să respecte rezultatul din Scoţia. Este foarte important pentru Catalonia, deoarece asta înseamnă că, dacă o naţiune ca Scoţia are dreptul să-şi decidă viitorul, de ce nu l-ar avea şi Catalonia”, a întrebat el.

Mândri de limba şi cultura lor, mulţi dintre cei 7,5 milioane de locuitori ai Cataloniei se simt trataţi dur de către Guvernul centrul. Dotată cu propria poliţie, această regiune care produce o cincime din bogăţia spaniolă, beneficiază de o autonomie mai mare decât Scoţia.

Însă, afectată de criza economică începând din 2008, ea nu a acceptat ca Tribunalul Consituţional să o priveze de statutul de naţiune, în 2010, reducând puternic autonomia sporită de care se bucura începând din 2006. Artur Mas a apreciat că această decizie a condus la o basculare în favoarea independenţei a mentalităţii în Catalonia.

„Multă lume din Catalonia a văzut că negocierea cu statul şi Guvernul spaniol erau în mod real dificilă, dacă nu imposibilă”, a apreciat el.

Doi ani mai târziu, puterea centrală refuza Barcelonei controlul asupra impozitelor, în contextul în care Catalonia se plângea că plăteşte prea mult pentru alte regiuni.

În septembrie 2012, la Diada au participat peste un milion de manifestanţi separatişti, potrivit poliţiei. Anul trecut, aproape o jumătate de milion de oameni au format un lanţ uman de 400 de kilometri, din nordul în sudul Cataloniei.

Joi ei vor să formeze un „V” imens, de la a „vota” şi „victorie”, susţinători ai independenţei urmând să poarte roşi şu auriu, culorile regiunii, pe două mari bulevarde din Barcelona.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase