Home » D:News » „Arca lui Noe”, campania menită să salveze animalele sălbatice din România, continuă cu lansarea unui site dedicat

„Arca lui Noe”, campania menită să salveze animalele sălbatice din România, continuă cu lansarea unui site dedicat

„Arca lui Noe”, campania menită să salveze animalele sălbatice din România, continuă cu lansarea unui site dedicat
Publicat: 18.09.2014
"Arca lui Noe", o campanie de sensibilizare a clasei politice şi a opiniei publice privind protejarea animalelor sălbatice din România, precum râşii, cerbii şi urşii, lansată în 2012, continuă în acest an cu o serie de iniţiative, între care şi lansarea unui site dedicat acestui proiect.

Proiectul „Arca lui Noe”, menit să sensibilizeze opinia publică în privinţa biodiversităţii României – patrimoniu natural unic – şi să propună soluţii concrete de protejare eficientă a mediului său natural, a fost lansat în 2012, de National Geographic.

Proiectul este iniţiat de Silviu Matei, fotoreporter la Mediafax Group şi absolvent de cursuri de fotojurnalism şi wildlife la Westwood College, SUA, Costas Dumitrescu, absolvent de regie şi fotograf profesionist, Silviu Petrovan, PhD în biologie la Universitatea Hull, Marea Britanie, Cristian Lascu, speolog şi jurnalist la revista National Geographic România, şi Marian Bălăşoiu, absolvent de medicină şi manager al proiectului „Arca lui Noe”.

„Biodiversitatea României, culminând cu specii remarcabile care supravieţuiesc în pădurile Carpaţilor şi în Delta Dunării, reprezintă un patrimoniu valoros al ţării noastre, un motiv de mândrie naţională, un rezervor de gene puternice pentru fauna europeană, o atracţie turistică. Modificarea rapidă a mediului geografic şi ignorarea principiilor dezvoltării durabile riscă să afecteze grav animalele sălbatice prin distrugerea habitatelor, prin vânătoare şi braconaj”, spune Cristian Lascu, editor-at-large la revista National Geographic România, unul dintre iniţiatorii acestui proiect.

Potrivit lui Lascu, informarea şi implicarea publicului larg şi a administratorilor resurselor naturale sunt esenţiale pentru a se putea adopta măsurile cele mai potrivite în scopul salvării acestui patrimoniu. „Cu o astfel de misiune a fost lansat în 2012 proiectul Arca lui Noe, cu sprijinul companiei Dr. Reddys şi al revistei National Geographic România. Cercetători, biologi, experţi în conservare, fotografi pasionaţi, jurnalişti înţeleg să coopereze pentru a da mesaje concrete, clare, pentru salvarea diferitelor specii ameninţate”, spune Cristian Lascu.

El precizează că un astfel demers bine documentat, înaintat Ministerului Mediului, a avut ca urmare suspendarea vânătorii de râşi în anul 2013.

„Un instrument util care va servi acestui scop este website-ul www.arcaluinoe.net, pe care îl lansăm astăzi. Deşi a funcţionat sub forma de blog încă de la începuturile acestui proiect, în ultimul timp a suferit o amplă transformare, devenind o platformă online ce conţine informaţii şi ştiri din domeniul conservării faunei sălbatice, semnale de alarmă, opinii şi semnalări de specialişti, dar şi de amatori care doresc să contribuie la protecţia speciilor sălbatice din România”, spune Lascu.

Punctul forte al site-ului este reprezentat de imaginile cu animale, realizate de unii dintre cei mai buni fotografi de wildlife din ţară.

Totodată, în cadrul campaniei a fost lansat recent un concurs de fotografie, al cărui subiect este „Lupul în sălbăticie”, cu premii în valoare de 200 de euro, 300 de euro şi, respectiv, 500 de euro. Data limită pentru trimiterea fotografiilor este 1 decembrie, premierea urmând să aibă loc pe 15 decembrie.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase