Home » D:News » Cine a creat „comorile de la Stonehenge”? În niciun caz nişte adulţi obişnuiţi, spune un specialist

Cine a creat „comorile de la Stonehenge”? În niciun caz nişte adulţi obişnuiţi, spune un specialist

Cine a creat „comorile de la Stonehenge”? În niciun caz nişte adulţi obişnuiţi, spune un specialist
Publicat: 19.09.2014
Cele mai valoroase piese de tezaur găsite în apropiere de Stonehenge, datând din Epoca Bronzului, sunt lucrate cu o asemenea fineţe, încât e foarte probabil să fie opera unor copii; adulţii cu o vedere obişnuită nu ar fi putut realiza lucrături atât de fine, cred experţii.

Obiectele – bijuterii cu ornamente complicate, pumnale de ceremonie – au fost creat acum 4000 de ani, cu 1000 de ani înainte de inventarea lupelor, spun istoricii. Crearea lor ar fi implicat mii de ore de asamblare a unor componente extrem de mici din metal şi ar fi putut duce efectiv la pierderea vederii meşterilor.

Dar cine erau aceşti meşteri? Analizând mai multe obiecte de tezaur găsite în apropiere de Stonehenge, Ronald Rabbetts, un reputat optician, e de părere că oamenii maturi cu o vedere normală nu ar fi putut lucra astfel de obiecte. 

Doar copiii, adolescenţii şi, cel mult, adulţii cu miopie dobâdită natural ar fi putut fi capabili de asemenea performanţe. 

Una dintre cele mai măiestrit lucrate piese, un pumnal cunoscut sub numele de Pumnalul de la Bush Barrow (descoperit acum 200 de ani, la 1.000 m de Stonehenge, într-un tumul funerar ce adăpostea mormintele pline cu obiecte valoroase ale unor persoane de rang înalt), are un mâner de lemn decorat cu 140.000 de ţinte mărunte de aur, fiecare având doar 1 mm lungime şi 0,2 mm grosime. Crearea lui ar fi necesitat cel puţin 2.500 de ore de muncă. 

O astfel de muncă ar fi afectat iremediabil vederea oricui: până la vârsta de 20 de ani, giuvaergiii n-ar mai fi putut vedea clar la distanţe mai mari de 1 metru, spune opticianul. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase