Home » D:News » Ce se întâmplă cu planeta? Gheaţa neagră din Groenlanda îi şochează pe oamenii de ştiinţă

Ce se întâmplă cu planeta? Gheaţa neagră din Groenlanda îi şochează pe oamenii de ştiinţă

Ce se întâmplă cu planeta? Gheaţa neagră din Groenlanda îi şochează pe oamenii de ştiinţă
Publicat: 19.09.2014
Cercetătorii care au realizat o serie de fotografii pentru a studia calota glaciară din Groenlanda sunt alarmaţi: insula este acoperită, pe mari întinderi, de zăpadă şi gheaţă întunecate, înnegrite de funingine. Fenomenul este îngrijorător, deoarece, spun specialiştii, înnegrirea gheţii poate duce la topirea ei mai rapidă.

Jason Box, din cadrul Geological Survey of Denmark and Greenland, care a condus cercetările şi a realizat fotografiile împreună cu Johnny Ryan de la Aberystwyth University, a constatat că, în apropiere de Kangerlugssuaq, punct aflat pe Cercul Polar de Nord, terenul este presărat cu gropi de 0,5-1 m diametru, în care s-a adunat o materie neagră numită crioconită.

Aceasta este formată din praf şi funingine – adesea aglutinate datorită microorganismelor – acumulate şi ieşite la suprafaţă din gheaţa mai veche, datorită topirii acesteia.

Anul acesta, calota glaciară din Groenelanda este mai întunecată decât a fost vreodată, de când se efectuează măsurători.

Înnegrirea se datorează absorbţiei de particule de funingine din  aer, iar 2014 a fost şi anul când s-au înregistrat cele mai ample incendii naturale în Arctica. Pădurile arctice ard într-un ritm alarmant, fără precedent în ultimii 10.000 de ani, şi produc volume enorme de fum şi funingine care se depun în gheţurile arctice.

Totuşi, aceasta nu este singura cauză a înnegririi gheţii şi zăpezii din Groenlanda; Jason Box spune că marea dificultate este să descopere cât anume din funinginea depusă în gheaţa din Groenlanda provine din pădurile arse şi câtă din alte surse, precum uzinele.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase