Home » D:News » Sonda spaţială indiană Mangalyaan a pornit motorul principal. Miercuri va ajunge pe orbita lui Marte

Sonda spaţială indiană Mangalyaan a pornit motorul principal. Miercuri va ajunge pe orbita lui Marte

Sonda spaţială indiană Mangalyaan a pornit motorul principal. Miercuri va ajunge pe orbita lui Marte
Publicat: 23.09.2014
O misiune a Indiei care vizează plasarea pe orbita lui Marte a sondei spaţiale Mangalyaan se apropie de punctul final, după ce specialiştii indieni au efectuat, luni, un test al motorului principal şi o corecţie a traseului care a îndreptat vehiculul spre destinaţia sa, transmite Reuters.

Sonda Mangalyaan, parte a unei misiuni spaţiale în valoare de 74 de milioane de dolari, va încerca miercuri să se plaseze pe orbita planetei Marte.

Dacă va fi încununată de succes, va fi prima dată când o sondă spaţială s-a înscris pe o orbită a acestei planete din prima încercare, întărind poziţia Indiei în domeniul explorării spaţiale.

„Pornirea de test a motorului principal pe bază de combustibil lichid a fost încununată de succes… a funcţionat perfect, timp de patru secunde, cum era programat”, a anunţat pe conturile sale de socializare online Organizaţia Indiană pentru Cercetare Spaţială ( ISRO, Indian Space Research Organisation).

Motorul a fost testat după ce a fost oprit timp de 300 de zile şi va fi folosit, împreună cu alte opt sisteme auxiliare de propulsie şi control, la intrarea pe orbită. Reducerea vitezei sondei, de la 22 de kilometri pe secundă cât are în prezent, este o provocare şi un moment cheie al misiunii, spun experţii.

Sonda spaţială Mangalyaan a fost lansată în noiembrie 2013.

Proiectul spaţial este susţinut de noul premier indian, Narendra Modi, care intenţionează să facă din India o putere mondială pe piaţa de peste 300 de miliarde de dolari a tehnologiei spaţiale, în condiţiile în care ţara vecină, China, este un concurent redutabil, prin intermediul lansatoarelor sale uriaşe, comentează Reuters.

Premierul Nodi va sta miercuri alături de specialiştii ISRO de la centrul de comandă al misiunii din Bangalore, în timpul ultimei faze a misiunii, potrivit declaraţiilor secretarului ştiinţific al agenţiei spaţiale indiene, V. Koteswara Rao.

Rao a declarat că cei aproximativ 100 de specialişti din centrul de comandă au sărbătorit în momentul în care semnalele de la sonda spaţială, cărora le ia 12 minute să ajungă pe Pământ, au arătat că testul de motor a fost încununat de succes.

Succesul acestei misiuni va face din India a patra putere spaţială, după Statele Unite ale Americii, Europa şi Rusia, care va plasa o sondă pe orbita planetei roşii şi chiar va reuşi să ajungă pe suprafaţa ei.

„(Testul de motor, n.r.) era o încercare foarte importantă, pe care am trecut-o. Misiunea pare să fie foarte aproape de succes acum”, a spus Rajeswari Pillai Rajagopalan, un expert în securitate spaţială la Observer Research Foundation, un grup strategic bazat în New Delhi.

Scopul misiunii Mangalyaan este studierea suprafeţei şi compoziţiei minerale a lui Marte, căutarea urmelor de metan în atmosfera planetei, având în vedere că acest gaz este legat de apariţia formelor de viaţă. Costurile acestei misiuni sunt de zece ori mai mici decât cele ale misiunii Maven a NASA, care s-a înscris duminică pe orbita lui Marte.

Indienii au început să se roage pentru succesul misiunii. Vishwa Hindu Parishad, un grup afiliat partidului Bharatiya Janata al premierului Modi, a organizat duminică ceremonii de rugăciune publice în capitala Indiei, New Delhi.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase