Home » D:News » Dieta „nenaturală” cu produse fast-food. Adevăr sau mit? Iată ce spun nutriţioniştii

Dieta „nenaturală” cu produse fast-food. Adevăr sau mit? Iată ce spun nutriţioniştii

Dieta „nenaturală” cu produse fast-food. Adevăr sau mit? Iată ce spun nutriţioniştii
Publicat: 24.09.2014
La prima vedere, produsele care se vând la fast-fooduri, în special hamburgerii, par să fie un real pericol pentru sănătate şi siluetă. Un burger conţine aproximativ 550 de calorii, 29 de grame de grăsime şi 65% din doza recomandată de sare.

Cu toate acestea, nutriţioniştii care declară aceste meniuri ca fiind „nenaturale” exagerează, crede biologul Marlene Zuk, potrivit căreia nu există o dietă „naturală” specifică omului.

Mai concret, oamenii sunt omnivori şi în decursul istoriei s-au adaptat la diete variate, care le-au asigurat supravieţuirea. Chiar şi acum, unele popoare au o alimentaţie care occidentalilor le poate părea greşită: inuiţii mănâncă în proporţie de 95% carne şi peşte.

La fel făceau şi strămoşii noştri, care erau vânători-culegători. Totodată, produsele lactate, care sunt foarte populare acum şi recomandate, nu puteau fi consumate de strămoşii noştri, care nu puteau digera laptele.

Abia acum 5.000 de ani a apărut o mutaţie a unei gene, care le-a permis adulţilor să consume lapte şi brânză, lărgindu-le astfel dieta şi ducând la domesticirea vacilor.

De atunci, produsele lactate sunt o importantă sursă de hrană de calitate, dar chiar şi acum există persoane care nu tolerează laptele, ei neavând această genă asociată cu metabolizarea lactozei, adică a zahărului din lapte.

Totuşi, dacă oamenii pot mânca orice, de unde numărul tot mai mare de persoane obeze? Problema este că acum oamenii pot obţine hrana mult mai uşor ca înainte, fără efort, iar întrebarea la care cei mai mulţi trebuie să răspundă nu este „dacă” vor mânca, ci „cât” vor mânca.

Harriet Hall, expertă în nutriţie, precizează că oamenii au o dietă flexibilă, iar acest lucru se observă şi în faptul că ei au început la un moment dat să-şi găteasca hrana şi s-au adaptat la toate aceste schimbări.

Astfel, dacă ar exista o singură dietă naturală, sănătoasă, pentru oameni, atunci ei nu ar mai fi evoluat şi nu ar fi supravieţuit schimbărilor climei. Prin urmare, secretul succesului speciei noastre este dieta variată, omnivoră.

Sursa: Real Clear Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase