Home » D:News » Peste 41.000 de români, afectaţi de sindromul de oboseală cronică. Care sunt semnele acestei boli?

Peste 41.000 de români, afectaţi de sindromul de oboseală cronică. Care sunt semnele acestei boli?

Peste 41.000 de români, afectaţi de sindromul de oboseală cronică. Care sunt semnele acestei boli?
Publicat: 26.09.2014
Peste 40.000 de români sunt afectaţi de sindromul de oboseală cronică, afecţiune caracterizată prin oboseală intensă ce persistă mai mult de şase luni, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie, insomnie, migrene, depresie sau alergii şi care apare tot mai frecvent în sezonul rece.

Potrivit specialiştilor, astenia de toamnă prelungită sau simptomele similare cele ale răcelii pot indica instalarea sindromului de oboseală cronică (SOC).

Medicul Ionuţ Băcanu spune că femeile, în comparaţie cu bărbaţii, sunt de până la patru ori mai predispuse la SOC.

„Acestă suferinţă este favorizată de alimentaţia deficitară în nutrienţi, de stres, infecţii virale şi fond imunitar slăbit. De aceea, în această perioadă, este necesară o dietă echilibrată, susţinută de un aport complex de nutrienţi, pentru refacerea metabolismului energetic şi a sistemului imunitar”, a mai spus dr. Ionuţ Băcanu.

Specialiştii susţin că toamna şi la începutul iernii sunt diagnosticate cele mai multe cazuri cu Sindrom de Oboseală Cronică. Deşi această boală este, încă, în curs de cercetare, studiile arată că în lunile reci, în care apar răcelile, creşte şi numărul cazurilor de SOC.

„Vorbim despre o afecţiune caracterizată prin oboseală intensă, ce persistă mai mult de şase luni, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie, insomnie, migrene, depresie sau alergii. Manifestările sunt similare asteniei, afecţiune prezentă în această perioadă sub forma asteniei de toamnă. În contextul stilului modern de viaţă, în care tot mai mulţi oameni au o alimentaţie dezechilibrată, săracă în nutrienţi, petrec multe ore la birou şi nu practică sport, tragem un semnal de alarmă pentru reducerea riscul instalării sindromului de oboseală cronică”, a precizat dr. Ionuţ Bălan, director medical Secom.

Cercetările din ultimii 20 de ani arată că deficienţa de nutrienţi din organism este una dintre cauzele afecţiunii. Alte cauze sunt stresul, sistemul imunitar slăbit şi infecţiile.

SOC apare, de obicei, la adulţii cu vârste între 20 şi 50 de ani. Cu toate acestea, spun medicii, afecţiunea poate apărea la orice vârstă, chiar şi în rândul adolescenţilor. „Doar 20 la sută dintre cei care suferă de SOC ajung sa fie diagnosticaţi de medic, iar asta din cauza simptomelor care pot fi confundate cu alte afecţiuni precum astenia prelungită, depresia şi altele.

În România, prevalenţa sindromului de oboseală cronică este estimată la 41.094 persoane (…) În SUA, sunt patru milioane de oameni afectaţi de SOC şi multe alte cazuri nediagnosticate, iar în Marea Britanie, un sfert de milion de oameni, fapt care aduce această afecţiune în atenţia cercetătorilor din întreaga lume, mai ales că factorii favorizanţi arată că este o boală a omului modern”, a mai spus dr. Bălan.

Statisticile internaţionale arată că prevalenţa globală a afecţiunii este estimată la 2,6 la sută, în timp ce în Europa sunt peste 1,2 milioane de pacienţi diagnosticaţi cu SOC.

Tot conform statisticilor, 50 la sută dintre cei afectaţi de SOC nu îşi pot continua activitatea profesională, în timp ce 40 la sută reuşesc să continue să lucreze, însă doar cu jumătate de normă.

Medicii spun că Sindromul de Oboseală Cronică se tratează. „Specialiştii din întreaga lume recomandă îmbunătăţirea stilului de viaţă. În ziua de azi, alimentaţa incorectă este tot mai răspândită, iar asta duce la un deficit de nutrienţi care afectează metabolismul energetic”, a mai spus dr. Ionuţ Băcanu.

În perioada rece, când organismul este mai vulnerabil, specialiştii recomandă populaţiei o dietă echilibrată, susţinută de un aport de suplimente nutritive cu formule complexe, care să acopere toţi micronutrienţii esenţiali pentru menţinerea nivelului de energie şi imunitate. Pe lângă corectarea alimentaţiei, sunt necesare adoptarea unui program cu exerciţii de relaxare, masaj şi exerciţii fizice de cel puţin două ori pe săptămână, pentru îmbunătăţirea calităţii somnului.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase