Home » D:News » Problema care afectează milioane de europeni: factorul neglijat care ne influenţează puternic sănătatea

Problema care afectează milioane de europeni: factorul neglijat care ne influenţează puternic sănătatea

Problema care afectează milioane de europeni: factorul neglijat care ne influenţează puternic sănătatea
Publicat: 29.09.2014
Sute de mii de adulţi britanici – şi, extrapolând, un număr mult mai mare de persoane din toată Europa - ar putea prezenta un risc sporit de fracturi, boli de inimă, cancer şi diabet, datorită lipsei de vitamina D. Cauza acestei carenţe, cred autorii unui studiu recent, o constituie faptul că oamenii petrec tot mai mult timp în spaţii închise.

Studiul, realizat la Universitatea Cambridge, a arătat că aproximativ 9% dintre bărbaţii şi 13% dintre femeile cu vârste între 42 şi 82 de ani din Marea Britanie sufereau de o carenţă mai mult sau mai puţin  marcată de vitamina D.

Studiu a arătat, totodată, că persoanele cu cele mai înalte niveluri de vitamina D avea cel mai mic risc de deces, în perioada studiului. 

Se consideră că vitamina D ar juca roluri esenţiale în organism, asociate nu numai cu sănătatea oaselor, dar şi cu creşterea fertilităţi şi protecţia împotriva cancerului, a bolilor de inimă, a diabetului.

Studiul a avut în vedere 14.641 de bărbaţi şi femei cu vârste între 42 şi 82 de ani, urmăriţi între anii 1997 – 2012.

Vitamina D se formează în piele, în urma unor reacţii catalizate de lumina solară; se mai găseşte şi în peşte gras, precum somonul şi macroul, şi în lapte.

Nivelul ideal de vitamina D în sânge se situează între 50 şi 90 nanomoli/litru; sub 30nanomoli/litru, se consideră că e vorba de o carenţă. 

Pentru fiecare creştere cu 20 nanomoli/l, şansele de deces scădeau cu 8%, a arătat studiul.

Prin urmare, chiar şi o creştere modestă a nivelului de vitamina D în corp este asociat cu efecte pozitive importante asupra sănătăţii, spun cercetătorii.

Ei recomandă:

  • consumul de peşte de 2-3 ori pe săptămână
  • activităţile fizice în aer liber – cca. 20 minute zilnic, în timpul verii, pentru a acumula o rezervă de vitamina D care să ne ajungă peste iarnă (având grijă să nu exagerăm cu soarele, deoarece supraexpunerea la soare măreşte riscul de cancer al pielii)
  • la nevoie, un aport moderat de suplimente de vitamina D.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase