Home » D:News » Cele mai ciudate efecte ale muşcăturilor de şerpi veninoşi

Cele mai ciudate efecte ale muşcăturilor de şerpi veninoşi

Cele mai ciudate efecte ale muşcăturilor de şerpi veninoşi
Publicat: 04.10.2014
Din cele aproximativ 3000 de specii de şerpi din lume, cca. 600 sunt veninoase. Printre efecte obişnuite ale muşcăturilor de şerpi veninoşi se numără – de la caz la caz, în funcţie de specie – înroşirea şi umflarea zonei din jurul muşcăturii, durerea, uneori necroza ţesuturilor din jur; hipotensiunea, modificarea ritmului respiraţiei şi a pulsului, insuficienţa renală şi respiratorie, alterarea percepţiilor, hemoragii interne. Dar, de-a lumgul anilor, medicii au raportat şi o serie de efecte rare şi ciudate.

Ruptura splinei

A fost constată la un om din Coreea, care fusese muşcat de picior de un şarpe veninos din subfamilia crotalinelor. (Caz descris în jurnalul Wilderness and Environmental Medicine.) Veninul a afectat capacitatea de coagulare a sângelui, iar hemoragia internă puternică ar fi dus, spun medicii, la ruptura de splină, ceea ce a necesitat îndepărtarea acestui organ prin intervenţie chirurgicală. 

 

„Pubertate inversată”

Un raport publicat în 1987 în jurnalul The Lancet descria 33 de cazuri în care persoane muşcate de vipera Russell, o specie veninoasă asiatică, trecuseră printr-o anomalie hormonală care le provocase un fel de „pubertate inversată”, manifestată prin dispariţia părului pubian şi axilar, scăderea libidoului, disfuncţii erectile la bărbaţi şi rărirea ori chiar dispariţia menstruaţiilor la femei. 

Efectul ar fi fost determinat de sângerările – produse de venin – la nivelul glandei hipofize care, printre altele, controlează, prin hormonii pe care îi produce, funcţiile sexuale. Efectul veninului este ireversibil şi pacienţii care au asemenea probleme în urma muşcării de către o viperă Russell trebuie să primească terapie hormonală de substituţie pentru tot restul vieţii. 

 

Umflături de mari dimensiuni, ce apar după zeci de ani

Acest efect a fost observat la o femeie din Asia, care a fost muşcată, când avea 14 ani, de un şarpe Calloselasma  rhodostoma, o specie veninoasă din sud-estul Asiei. La vârsta de peste 50 de ani, femeia a observat la picior o umflătură; la radiografie, părea a fi o cavitate înconjurată de membrană calcifiată. După câţiva ani, masa de ţesut s-a infectat, provocând o ulceraţie a pielii. Problema a fost însă rezolvată printr-o intervenţie chirurgicală, arată un articol publicat în Journal of Medical Case Reports.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase