Home » D:News » Calculele de până acum sunt greşite. Experţii avertizează că în realitate clima se încălzeşte mult mai repede

Calculele de până acum sunt greşite. Experţii avertizează că în realitate clima se încălzeşte mult mai repede

Calculele de până acum sunt greşite. Experţii avertizează că în realitate clima se încălzeşte mult mai repede
Publicat: 06.10.2014
Timp de peste 30 de ani, cercetătorii au măsurat greşit încălzirea apelor din mările emisferei sudice, astfel că datele pe care le avem acum sunt greşite, anunţă experţii. Prin urmare, clima s-a încălzit în realitate de două ori mai mult decât cifrele enunţate anterior.

Paul Duback, de la Lawrence Livermore National Laboratory din California, a analizat măsurătorile realizate pentru temperatura oceanelor, pe care se bazează modelele care estimează încălzirea climei.

În timp ce măsurătorile realizate în mările şi oceanele din emisfera nordică au fost corecte, cele din emisfera sudică sunt greşite, iar eroarea datează din anul 1970.

Astfel, în realitate, spune Duback, oceanele au absorbit de cu 24-58% mai multă căldură decât estimaseră până acum cercetătorii.

Wenju Cai, de la CSIRO din Melbourne, Australia, declară la rândul său că încălzirea climei este mai rapidă decât se credea.

În cadrul studiului, Duback şi Cai au verificat măsurătorile realizate între anii 1970-2003.

Măsurarea ritmului în care apele oceanelor se încălzesc este esenţială pentru a afla cât de repede se va încălzi şi atmosfera şi cât va creşte nivelul mărilor după topirea gheţarilor.

Începând cu anul 2000, o flotă de balize speciale realizează măsurători mai corecte ale temperaturii oceanelor.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase