Home » D:News » Felix Baumgartner vine în România. El este primul om care a depăşit viteza sunetului în cădere liberă

Felix Baumgartner vine în România. El este primul om care a depăşit viteza sunetului în cădere liberă

Felix Baumgartner vine în România. El este primul om care a depăşit viteza sunetului în cădere liberă
Publicat: 09.10.2014
Austriacul Felix Baumgartner, primul om care a depăşit viteza sunetului în cădere liberă, sărind din stratosferă în 2012, va veni în premieră în România pentru a participa la o conferinţă despre leadership, strategie şi inovaţie, organizată la Bucureşti, pe 23 octombrie.

Felix Baumgartner va participa la Conferinţa de Leadership Enlightening 3.0 – Ediţia „Business Odyssey”, care va avea loc la Stejarii Country Club pe 23 octombrie, între orele 08.30 – 17.30.

Evenimentul va face o paralelă inedită între un stil de viaţă nerezonabil în faţa limitelor şi performanţa în afaceri.

Alături de Felix Baumgartner, la eveniment vor mai participa: Heather White, CEO al 2020 Communications Inc, Canada; Jean-François Fallacher, CEO al Orange România; Alex Găvan, alpinist de altitudine extremă, România; Youssef Hautier, Managing Director, Sonic+Pay; Robert Murray, CEO al GPG Technical Services, Canada; Christopher Neesham, psiholog corporatist şi instructor, Australia; Cătălin Velescu, Managing Director al 3M România.

Conferinţa va fi moderată de Oana Marinescu, consultant comunicare şi fondator Oma Vision. Invitat special al evenimentului pe partea de lifestyle va fi Mihaela Rădulescu.

În timpul conferinţei, Felix Baumgartner va fi intervievat de Oana Marinescu şi de Mihaela Rădulescu.

„Stă în natura umană să fim o combinaţie de îngeri şi demoni şi tot în natura noastră stă puterea de a înclina balanţa. Leadership este chiar forţa interioară care ne determină să devenim mai buni şi să acţionăm mereu spre binele celorlalţi, învingând impulsurile distructive inerente în fiecare dintre noi. Conferinţa Enlightening 3.0 este, în acest sens, o oportunitate de a învăţa şi a creşte ca lider”, spune Oana Marinescu.

Evenimentul este organizat de Expo Media, membru Marketing Insiders Group, iar locurile la această conferinţă sunt limitate.

Felix Baumgartner, în vârstă de 45 de ani, este prima persoană din lume care a depăşit viteza sunetului, fără a se afla într-un avion. Acest record a fost atins pe 14 octombrie 2012, chiar în ziua în care se celebrau 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, ce a fost pilotat de Chuck Yeager în 1947, potrivit relatărilor de la momentul respectiv ale Sky News.

Plonjând de la altitudinea de peste 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, Felix Baumgartner a stabilit atunci şi un alt record mondial – saltul în cădere liberă de la cea mai mare altitudine.

Felix Baumgartner a urcat în stratosferă într-o capsulă presurizată, trasă de un balon uriaş cu heliu, după care a fost în cădere liberă timp de peste patru minute.

Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă era deţinut din 1960 de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.

Felix Baumgartner a primit indicaţii de la sol, în timpul ascensiunii şi în timpul căderii sale, chiar de la cel al cărui record l-a depăşit, Joe Kittinger.

Totuşi, Baumgartner nu a depăşit şi un al doilea record deţinut de Kittinger, care s-a aflat în cădere liberă timp de 4 minute şi 36 de secunde. Felix Baumgartner s-a aflat în cădere liberă doar 4 minute şi 19 secunde.

Scopul principal al lui Felix Baumgartner, pasionat de sporturi extreme, a fost acela de a depăşi viteza sunetului în cădere liberă – o premieră mondială -, plonjând de la o altitudine record. El a depăşit altitudinea pe care şi-o propusese, de 36.576 de metri, realizând saltul de la peste 39.000 de metri.

Cu textul „Born to fly” (Născut pentru a zbura, n.r.) tatuat pe antebraţ, austriacul a sperat să adauge mai multe recorduri în palmaresul său: căderea liberă realizată de la cea mai mare înălţime şi cea mai rapidă săritură liberă. De asemenea, Felix Baumgartner a intenţionat să devină primul om care depăşeşte viteza sunetului fără a se afla într-un echipament special de zbor.

În timpul ascensiunii sale, Felix Baumgartner a depăşit şi un alt record: s-a aflat într-o capsulă trasă de un balon care a ajuns la cea mai mare altitudine la care s-a aflat vreodată un balon cu echipaj uman, potrivit explicaţiilor oferite de specialiştii care au comentat transmisiunea live de pe redbullstratos.com.

Uriaşul balon – la care a fost ataşată o capsulă cu o greutate de 1.315 kilograme, în interiorul căreia se afla Felix Baumgartner – a fost ridicat în aer în jurul orei 18.30 (ora României).

A fost pentru prima dată în istorie când a fost lansat un balon de o asemenea mărime, la care a fost ataşată o capsulă în care s-a aflat echipaj uman. În respectiva capsulă, Felix Baumgartner a avut patru sisteme diferite de oxigen, pentru a-l ajuta să respire la o asemenea altitudine, potrivit explicaţiilor care au însoţit transmisiunea live a misiunii.

Balonul care a ridicat în stratosferă capsula în care s-a aflat Felix Baumgartner a fost realizat dintr-o folie de plastic, iar pentru umflarea sa au fost necesari 850.000 de metri cubi de heliu.

Ascensiunea celui supranumit „Neînfricatul Felix” a durat aproximativ 2 ore şi 40 de minute.

Baumgartner, care a purtat un costum presurizat, a păşit afară din capsulă în jurul orei 21.08 (ora României). Înainte de a se arunca în gol, Baumgartner a spus: „Câteodată trebuie să urci foarte sus pentru a-ţi da seama cât eşti de mic” („Sometimes you have to go really high to see how small you are”).

Momentele de după săritură au fost critice. Poziţia corpului său a avut un rol crucial, pentru a-i permite acestuia să respire. Dacă ar fi căzut şi s-ar fi rotit prea repede, Felix Baumgartner ar fi putut să sufere probleme la ochi, creier şi sistemul cardiovascular.

Coborârea lui Baumgartner a durat 9 minute şi 3 secunde, din care 4 minute şi 19 secunde în cădere liberă, înainte de deschiderea paraşutei, potrivit specialiştilor din camera de control a misiunii lui Felix Baumgartner. Viteza atinsă în timpul coborârii de Felix Baumgartner a fost de 1.137 kilometri pe oră, potrivit informaţiilor postate pe pagina de Facebook a misiunii.

„Îmi plac foarte mult provocările, iar încercarea de a deveni prima persoană care depăşeşte bariera sunetului este o provocare unică. Acesta este, probabil, ultimul lucru pe care îl mai am de făcut”, a declarat Felix Baumgartner în timpul perioadei de pregătire pentru marele salt. Austriacul s-a pregătit timp de cinci ani pentru acest eveniment.

„Cred că totul este o chestiune de pregătire. Trebuie să îţi faci bine treaba. Şi îmi displace să fiu numit un iubitor de senzaţii tari sau dependent de adrenalină, pentru că nu sunt deloc aşa. Îmi place ca totul să fie foarte bine pus la punct”, a mai spus Baumgartner.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase