Prima pagină D:News

Noi comori găsite de arheologi pe epava unde a fost descoperit „calculatorul antic” (FOTO)

Roxana Ruscior 10.12.2014 | ● Vizualizări: 2393

Echipa de arheologi scafandri care cercetează o epavă mai veche de 2000 de ani anunţă că a descoperit aici detalii surprinzătoare.

Rămăşiţele corăbiei datează în perioada anilor 60-70 î.e.n. şi au fost identificate prima dată acum 100 de ani de culegătorii de bureţi, lângă insula Antikythera din Grecia.

Cel mai interesant artefact găsit pe epava este un mecanism ciudat, considerat de arheologi un strămoş al calculatorului, destinat estimării poziţiei stelelor şi planetelor.

Noile cercetări au scos la iveală o suliţă uriaşă din bronz, diferite componente ale navei şi vaselă.

Suliţa aparţinuse probabil unei statui gigantice a unui războinic, spun experţii.

Suliţa de bronz descoperită pe epavă    

Expediţii anterioare au dus la descoperirea unor statui de marmură şi bronz.

Actuala misiune este coordonată de Ephorate of Underwater Antiquities din Grecia şi de Woods Hole Oceanographic Institution din Statele Unite. Scufundările au început pe15 septembrie şi vor dura până pe 7 octombrie.

Epava se află  la o adâncime de 55 de metri, iar scafandrii nu pot sta aici mai mult de 3 ore continuu. De aceea, ei folosesc acum un costum robotic special, Exosuit, care le permite scafandrilor să stea sub apă chiar şi 50 de ore.

Echipa se va întoarce şi anul viitor, arheologii fiind siguri că vor descoperi aici şi alte artefacte deosebite.

Corabia care s-a scufundat aici mergea din Asia Mică spre Roma, transportând probail o femeie foarte bogată, care urma să se mărite acolo.

Sursa: BBC News