Home » D:News » Pot craterele din Siberia să explice misterele din Triunghiul Bermudelor? Teoria surprinzătoare a unor experţi

Pot craterele din Siberia să explice misterele din Triunghiul Bermudelor? Teoria surprinzătoare a unor experţi

Publicat: 13.10.2014
În acest an, trei cratere imense au apărut în Siberia, dând naştere unor numeroase teorii privind cauza apariţiei acestora. Acum, după studii intense făcute de oamenii de ştiinţă, s-a ajuns la concluzia că explicaţiile găsite în acest caz ar putea fi folosite şi pentru a dezlega misterul "Triunghiului Bermudelor", informează Daily Mail.

În luna iulie a acestui an, un crater uriaş, cu un diametru de 80 de metri şi o adâncime de 30 de metri, s-a format brusc în Peninsula Iamal (Siberia), într-o provincie al cărei nume se traduce prin sintagma „Capătul lumii”, determinându-i pe oamenii de ştiinţă să se deplaseze de urgenţă în regiune pentru a cerceta fenomenul misterios.

Ulterior, alte două cratere, cu adâncimi de 15 metri, respectiv 4 metri au apărut în alte două regiuni din Siberia.

După studiile efectuate în zonă, experţii ruşi au ajuns la concluzia că aceste cratere au fost provocate de explozii de gaze naturale, care au legătură că fenomenul de încălzire globală.

„Craterul reprezintă cel mai probabil rezultatul acumulării unei presiuni excesive sub pământ, din cauza schimbărilor de temperatură din regiune”, a declarat Andrei Plekhanov, un reputat cercetător de la Centrul pentru studii arctice.

„Principalul element îl reprezintă o eliberare de hidraţi de metan (o substanţă solidă, un amestec de gheaţă şi metan). S-a dovedit că există astfel de hidraţi atât în subsolul peninsulei, cât şi în straturile de la suprafaţă. Pot fi şi alţi factori. Fiecare din acest factor a contribuit la declanşarea exploziei care a provocat apariţia craterului”, a explicat un alt cercetător, Vladimir Potapov.

Un crater apărut în Siberia    Un crater apărut în Siberia

El a explicat, de asemenea, că cel mai mare crater este situat la intersecţia dintre două falii tectonice: „Peninsula Iamal este liniştită din punct de vedere seismic, însă în aria craterului se pare că au existat multiple mişcări tectonice. Asta înseamnă că temperatura era mai înaltă decât normal”.

Daily Mail notează că, potrivit unor experţi, explicaţia formării acestor cratere ar putea sta la baza dezlegării misterului dispariţiei vapoarelor şi avioanelor în Triunghiul Bermudelor.

Alt crater descoperit în Siberia    Alt crater descoperit în Siberia

„Există o teorie care leagă Triunghiul Bermudelor de hidraţii de metan. Ei încep să se descompună, metanul din gheaţă transformându-se în gaz. Totul se întâmplă ca într-o reacţie nucleară, producând cantităţi uriaşe de gaze. Asta conduce la încălzirea apei oceanului, iar vasele se scufundă în aceste zone pline cu imense cantităţi de gaze. De asemenea, aerul de la suprafaţa zcestor zone devine suprasaturat cu metan, provocând turbulenţe care pot cauza prăbuşirea avioanelor”, susţine cercetărorul rus Igor Ielţov, conducător al Institutul Trofimuk.

Vladimir Potapov a menţionat că aceste teorii vor continua să fie studiate. „Craterele sunt extrem de interesante din punct de vedere ştiinţific”, a menţionat acesta.

Sursa: Mediafax

 

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase