Home » D:News » Terapie revoluţionară. Medicii au redat vederea unor pacienţi care sufereau de boli oculare degenerative

Terapie revoluţionară. Medicii au redat vederea unor pacienţi care sufereau de boli oculare degenerative

Terapie revoluţionară. Medicii au redat vederea unor pacienţi care sufereau de boli oculare degenerative
Publicat: 16.10.2014
Cercetătorii au reuşit un tratament revoluţionar pentru persoanele nevăzătoare şi au reuşit să redea parţial vederea unor bolnavi.

În cadrul unui studiu, cercetătorii au folosit celule stem, pe care le-au programat să se transforme în celule epiteliale pigmentare din retină. Acestea au fost apoi transplantate în ochi. La experiment au luat parte 18 pacienţi care îşi pierduseră vederea.

După injectarea acestor celule doar într-un singur ochi, la fiecare pacient, cercetătorii au analizat vederea la ambii ochi ai bolnavilor.

La 10 pacienţi, ochiul unde fusese făcut transplantul vedea mai bine, la 7 pacienţi nu se observare o ameliorare, iar la un pacient vederea se înrăutăţise.

Studiul arată că aceste celule stem embrionare pot reda parţial vederea în cazul bolilor oculare degenerative.

După 3 ani de la transplant, pacienţii nu au prezentat efecte secundare nedorite, se arată în studiul publicat în revista The Lancet.

Celulele stem, care se pot transforma în orice fel de ţesut, sunt considerate o soluţie salvatoare pentru medicina regenerativă, dar tratamentele nu au fost încă puse la punct.

Pacienţii care au luat parte la acest studiu sufereau de degenerescenţă maculară sau de distrofie maculară Stargardt.

În cadrul experimentului, celulele au fost injectate în spaţiul de sub retină, iar apoi pacienţii au primit medicamente pentru suprimarea sistemului imunitar.

Studiul a fost coordonat de oftalmologul Steven Schwartz, de la Jules Stein Eye Institute din Los Angeles.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase