Home » D:News » Staţia Spaţială Internaţională va fi reconfigurată ca să poată primi turişti

Staţia Spaţială Internaţională va fi reconfigurată ca să poată primi turişti

Staţia Spaţială Internaţională va fi reconfigurată ca să poată primi turişti
Publicat: 17.10.2014
Doi dintre membrii echipajului Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au efectuat, miercuri, o ieşire în spaţiu, pentru a repara un cablu electric şi pentru a pregăti avanpostul orbital pentru misiunile comerciale viitoare, transmite Reuters.

Inginerii de zbor Reid Wiseman şi Barry „Butch” Wilmore au părăsit ISS la ora 12.15 GMT, pentru o misiune în afara staţiei care a durat şase ore şi jumătate.

Principala sarcină a celor doi astronauţi a fost înlocuirea unui regulator de tensiune care s-a defectat în luna mai şi afecta alimentarea cu energie electrică a staţiei.

Reparaţia a fost efectuată în timpul în care ISS nu se afla în bătaia Soarelui, în perioada în care panourile sale fotovoltaice nu generează electricitate.

Deşi au întâmpinat câteva probleme la înlocuirea piesei defecte, din cauza lipsei de energie pentru funcţionarea eficientă a uneltelor, astronauţii au reuşit înlocuirea şi testarea regulatorului cu doar două minute înainte ca ISS să intre din nou în bătaia Soarelui, când panourile au început să furnizeze electricitate.

Wiseman şi Wilmore au demarat apoi lucrările de reconfigurare a Staţiei Spaţiale, care vor dura aproximativ un an, pentru a pregăti avanpostul pentru sosirea şi cuplarea cu vehiculele spaţiale comerciale destinate turiştilor. NASA a încheiat un acord cu Boeing şi cu compania privată Space Exploration Technologies pentru începerea zborurilor comerciale către ISS începând din 2017.

Potrivit NASA, pregătirea porturilor de cuplare şi a altor facilităţi va presupune pentru astronauţi de zece ori mai multe ieşiri în spaţiu anul viitor.

Astronauţii Wiseman şi Wilmore au început prin mutarea unui stâlp de susţinere pentru o cameră video, făcând astfel loc pentru manevrarea braţului robotic al ISS, care va muta un modul de depozitare din nodul de conectare Unity în nodul Tranquility, o operaţiune prevăzută pentru vara viitoare.

Totodată, Wiseman şi Wilmore au mutat un transmiţător radio şi au instalat o nouă cameră video.

Ieşirea în spaţiu de miercuri a fost prima pentru Barry „Butch” Wilmore şi a doua pentru Reid Wiseman.

O altă ieşire în spaţiu este prevăzută pentru 22 octombrie, când doi astronauţi ruşi au ca misiune înlocuirea unor experimente, inspectarea şi fotografierea exteriorului modulului rusesc al ISS şi efectuarea unor lucrări de mentenanţă.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri pe oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase