Home » D:News » Reuşită fără precendent anunţată de cercetători. Au detectat particule de materie neagră

Reuşită fără precendent anunţată de cercetători. Au detectat particule de materie neagră

Reuşită fără precendent anunţată de cercetători. Au detectat particule de materie neagră
Publicat: 22.10.2014
Particule de materie neagră au fost detectate în premieră de oamenii de ştiinţă de la o universitate din Marea Britanie, care afirmă că acest tip de particule, extrem de greu de captat, provin din centrul Soarelui, informează dailymail.co.uk.

Cercetătorii au descoperit un tip de particule – despre care se crede că ar alcătui materia neagră – călătorind prin spaţiu, venind de la Soare şi îndreptându-se spre Terra. Ei consideră că acele particule ar indica faptul că materia neagră este produsă în centrul tuturor stelelor care seamănă cu Soarele.

Descoperirea a fost realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leicester, din Marea Britanie, cu ajutorul telescopului spaţial XMM-Newton.

Ceea ce au descoperit cercetătorii a fost „semnătura” lăsată de particulele denumite „axioni” în drumul lor parcurs între Soare şi Terra.

Cercetătorii au identificat astfel o sursă stranie de raze X în câmpul magnetic al Terrei. După ce au eliminat toate celelalte surse posibile, inclusiv celelalte stele şi galaxii, o singură explicaţie a rămas valabilă: semnalul reprezintă rezultatul conversiei axionilor în fotoni, în momentul în care pătrund în câmpul magnetic terestru.

Axionii reprezintă particule elementare ipotetice despre care se crede că alcătuiesc, cel puţin parţial, materia neagră.

Existenţa materiei neagră a fost explicată printr-o serie de teorii care se bazează pe observarea efectului gravitaţional pe care aceste particule le au asupra stelelor şi galaxiilor.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, materia neagră reprezintă aproximativ 85% din totalul materiei existente în Univers şi conferă acestuia structura sa actuală.

Dacă rezultatul va fi confirmat, el va marca prima detectare din istoria astronomiei a materiei neagră.

Centrul Soarelui este extrem de fierbinte şi dens şi trece în mod continuu printr-un proces de fuziune nucleară.

Din cauza temperaturilor şi a densităţii extreme, centrul Soarelui are potenţialul de a genera astfel de particule „exotice” precum axionii.

Deşi au fost deja definiţi prin diverse teorii, existenţa lor a rămas greu de dovedit.

Studiul care a anunţat această descoperire a fost coordonat de profesorul George Fraser, care a decedat în luna martie din acest an.

Ceea ce reprezintă mai exact axionii rămâne însă un mister. Se ştie că aceste particule au masă, întrucât materia neagră are efecte gravitaţionale asupra corpurilor cereşti.

„Ei reprezintă cel mai probabil alte aspecte ale fizicii subatomice, care nu sunt deocamdată pe deplin înţelese”, a explicat profesorul Martin Barstow, preşedintele Societăţii Astronomice Regale din Marea Britanie.

Potrivit aceluiaşi profesor, nu este clar dacă toată materia neagră provine din stele.

Este foarte probabil ca această materie să aibă mai multe surse – inclusiv Soarele.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase