Home » D:News » În Liberia, teama de incinerare întreţine epidemia de Ebola

În Liberia, teama de incinerare întreţine epidemia de Ebola

În Liberia, teama de incinerare întreţine epidemia de Ebola
Publicat: 25.10.2014
Deşi cazurile de Ebola în Liberia se numără deja cu miile, mai mult de jumătate dintre paturile din centrele speciale de tratament rămân neocupate. Cauza? Teama oamenilor că, dacă mor la spital, vor fi incineraţi – fapt ce contravine tradiţiilor culturale ale populaţiei.

Ordinul guvernului liberian ca toate corpurile celor decedaţi din cauza Ebola să fie incinerate a avut consecinţe neaşteptate: din 742 de paturi disponibile în centrele de tratament din capitala liberiană Monrovia,  peste jumătate (391) erau neocupate, arată o analizaă recentă.

Incinerarea contravine valorilor şi practicilor culturale ale liberienilor, astfel încât, în loc de a fi internaţi, cei bolnavi sunt adesea ţinuţi acasă şi, în cazul în care mor, sunt înmormântaţi în secret, mărindu-se astfel riscul răspândirii infecţiei. 

„Nu staţi să muriţi acasă, de frica incinerării”, i-a admonestat pe conaţionalii săi ministrul liberian al sănătăţii, Tolbert Nyenswah, la o conferinţă de presă desfăşurată recent.

Conform cifrelor OMS, cel puţin 4.665 de persoane s-au îmbolnăvit de Ebola în Liberia şi 2.705 au murit.

În declaraţia sa privind instituirea stării de urgenţă şi ordinul de a se proceda la incinerarea cadavrelor celor decedaţi din cauza Ebola, preşedintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, a recunoscut că incinerarea contravine tradiţiilor. „Ebola a atacat modul nostru de viaţă”, a spus ea. ”Ştim că incinerarea nu este parte a culturii din ţara noastră. Dar acum avem de-a face cu o molimă, aşa că trebuie să ne schimbăm felul de a face lucrurile.”

Acest mod de viaţă, la care s-a referit preşedintele liberian, presupune, între altele, cinstirea strămoşilor prin ceremonii desfăşurate în cimitire, în cea de-a doua miercuri a lunii martie a fiecărui an, când liberienii curăţă şi împodobesc cu flori mormintele rudelor lor.

În multe părţi ale ţării, tradiţia implică obiceiul de a ţine în casă corpurile celor decedaţi, timp de mai multe zile, perioadă în care membrii familiei desfăşoară o serie de ritualuri: dansează în jurul corpului neînsufleţit, îl spală sau îi împletesc părul, iar înainte de înmormântare, membrii congregaţiei religioase din care a făcut parte cel decedat se roagă în apropierea corpului său. 

De la izbucnirea teribilei epidemii care a făcut până acum mii de victime, guvernul a cerut oamenilor să renunţe la aceste obiceiuri funerare atunci când e vorba despre o persoană care a murit datorită virusului Ebola, pentru a nu spori pericolul molipsirii. 

Dar ideea de a-şi vedea morţii luaţi de personal sanitar şi incineraţi (în Liberia) sau îngropaţi în saci sigilaţi, în morminte nemarcate, în alte ţări atinse de epidemie, este întâmpinată cu repulsie de oamenii din Africa de Vest şi mulţi încearcă să ocolească aceste proceduri de siguranţă.

Sursa: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase