Home » D:News » Totul are o limită – sau nu? Extreme şi recorduri ale naturii şi ale organismului uman (INFOGRAFIC)

Totul are o limită – sau nu? Extreme şi recorduri ale naturii şi ale organismului uman (INFOGRAFIC)

Publicat: 28.10.2014
Pentru unele procese şi parametri oamenii de ştiinţă au calculat limite teoretice, dar nu însemnă că realitatea nu poate depăşi aşteptările. Zi de zi, ne confruntăm în lumea reală cu fel de fel de maxime şi minime surprinzătoare; iată o serie de astfel de valori, precum şi, marcate cu asterisc, extreme care, teoretic, nu pot fi depăşite, conform calculelor savanţilor.

Iată unul dintre cele mai uimitoare recorduri umane: femeia care a născut cei mai mulţi copii a fost prima soţie a unui ţăran rus, numit Feodor Vasiliev (c. 1707-1782); numele ei a rămas necunoscut. Conform documentelor epocii, ea ar fi născut nu mai puţin de 69 de copii: 16 perechi de gemeni, 7 „seturi” de tripleţi, 4 seturi de cvadrupleţi. Totuşi, merită menţionat că autorităţile medicale din Occident ale vremii au avut îndoielile lor privitoare la acest caz şi că au încercat în zadar să verifice aceste informaţii, apelând la colegii lor din Rusia. Deşi cazul este inclus în Cartea Recordurilor, cercetătorii contemporani sunt şi ei sceptici în privinţa adevăratului număr de copii născuţi de soţia lui Feodor Vasiliev. 

Iată şi un caz trist în care realitatea depăşeşte rezultateul calculelor teoretice: în mod normal, numărul speciilor de vieţuitoare care ar trebui să dispară în fiecare an ar fi de 0,1/milion. În realitate, ritmul actual al extincţiei este mult mai accelerat: dispar, în fiecare an, 100 de specii/milion.

Iar în caz că vă întrebaţi la ce folosesc calculele teoretice ale limitelor, pentru stabilirea a ceea ce este posibil şi a ceea ce nu este posibil, este foarte bun exemplul din partea din dreapta-sus a infograficului, legat de lungimea maximă pe care o poate avea o coloană verticală dintr-un anumit material astfel încât să-şi poată susţine propria greutate: aceste calcule ne ajută să ştim ce materiale să folosim pentru a putea construi structuri tot mai înalte, nu numai clădiri (cea mai înaltă clădire din prezent: Burj Khalifa – 830 m), ci şi proiecte extraordinare precum ascensorul spaţial.

Limite teoretice şi recorduri reale    Imagine: IIB Studio / BBC FutureLimite teoretice şi recorduri reale

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase