Home » D:News » De ce nu este bine să bem mai mult de 3 pahare de lapte pe zi?

De ce nu este bine să bem mai mult de 3 pahare de lapte pe zi?

De ce nu este bine să bem mai mult de 3 pahare de lapte pe zi?
Publicat: 29.10.2014
Ştim cât de importante sunt lactatele pentru sănătatea oaselor noastre. Dar şi în acest caz ce este prea mult face rău, sugerează un studiu realizat de cercetătorii suedezi.

Noua cercetare arată că anumite tipuri de zahăruri din lapte pot creşte stresul oxidativ şi procesul inflamator, care vor distruge celulele. Astfel, persoanele care beau mai mult de 3 pahare de lapte pe zi au un risc mai mare de moarte prematură.

Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat o legătură clară între cauză şi efect. De aceea, înainte de a sfătui oamenii să limiteze consumul de lapte, sunt necesare mai mult cercetări.

Studiile recente privind beneficiile laptelui sunt contradictorii. Unele arată că acesta reduce riscul de fracturi şi de boli cardiace, iar altele dimpotrivă, sugerează că poate provoca atacuri de cord.

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia, coordonaţi de profesorul Karl Michaelsson, au analizat rolul zahărurilor din lapte (lactoză şi galactoză).

Studiile realizate pe animale au arătat că o cantitate mare din aceste substanţe este legată de distrugerea celulelor, îmbătrânire prematură şi afectarea sistemului imunitar.

Cercetarea a fost realizată ulterior pe oameni, voluntarii completând chestionare despre consumul de lactate. La studiu au participat 61.433 de femei şi 45.339 bărbaţi.

Femeile au fost monitorizate timp de 20 de ani. În acest interval, 15.541 au murit şi 17.252 au suferit fracturi. Femeile care consumau de obicei mai mult lapte nu au avut un risc mai mic de fracturi.

Cele care beau zilnic mai mult de 680 ml (3 pahare) prezentau un risc dublu de moarte prematură comparativ cu cele care beau un singur pahar pe zi.

Rezultate similare au fost observate şi la bărbaţi, care au fost monitorizaţi timp de 11 ani. În cazul lor însă, riscul de moarte prematură era puţin mai mic.

Testele de sânge au demonstrat că persoanele care beau mult lapte aveau un nivel mai ridicat de biomarkeri care indică stresul oxidativ şi inflamaţia.

În schimb, consumul de alte lactate (brânză, iaurt), care conţin mai puţină lactoză, reduce riscul de fracturi şi de moarte prematură, în special în cazul femeilor.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase