Home » D:News » Infecţia cu HIV se poate vindeca „de la sine”? Două cazuri recente fac senzaţie în lumea medicală

Infecţia cu HIV se poate vindeca „de la sine”? Două cazuri recente fac senzaţie în lumea medicală

Infecţia cu HIV se poate vindeca „de la sine”? Două cazuri recente fac senzaţie în lumea medicală
Publicat: 04.11.2014
O vindecare spontană aparentă a fost înregistrată în cazul a doi bărbaţi infectaţi cu HIV, virusul care declanşează SIDA, iar acest fenomen neaşteptat s-ar datora integrării retrovirusului - degradat şi neutralizat - în ADN-ul celor doi pacienţi, potrivit unui studiu publicat marţi, relatează AFP.

Cei doi pacienţi au fost infectaţi cu HIV fără să fie însă niciodată bolnavi de SIDA şi nu au prezentat niciodată concentraţii virale detectabile în sânge, notează autorii acestui studiu, ale cărui rezultate au fost detaliate în publicaţia specializată Clinical Microbiology and Infection. Niciunul dintre cei doi pacienţi nu a urmat un tratament contra SIDA.

„Această cercetare reprezintă o nouă pistă către vindecare”, a declarat Didier Raoult, profesor la Facultatea de medicină din Marsilia, specialist în microbiologie la Fondation Méditerranée Infection de Marseille (URMITE/CNRS/INSERM/IRD), coautor al studiului, alături de o altă echipă de medici, coordonată de profesorul Yves Lévy, cercetător la INSERM Créteil.

Analiza, realizată cu ajutorul tehnologiilor moderne, a permis reconstituirea virusului descoperit în genomul celor doi pacienţi. Cercetătorii au putut astfel să demonstreze că virusul era inactivat de un sistem care întrerupe informaţia furnizată de genele virusului. Acest sistem, denumit „codon-stop”, determină stoparea procesului de sinteză a proteinelor, coordonat de o genă. Virusul devine astfel incapabil să se multiplice, dar rămâne prezent în ADN-ul pacienţilor.

Aceste întreruperi ar fi datorate unei enzime cunoscute, Apobec, care face parte din arsenalul organismului uman folosit în lupta contra virusului, dar care este de obicei dezactivată de o proteină a virusului (proteina „vif”).

Studiul oferă noi perspective de vindecare prin utilizarea sau stimularea acestei enzime şi de detectare, printre pacienţii nou infectaţi, a acelora care au şanse de vindecare spontană, afirmă autorii cercetării.

Profesorul Raoult consideră, de asemenea, că studiul său ar putea duce la o revizuire a definiţiei conceptului de „vindecare”, care, în prezent, se bazează doar pe ideea eliminării din organism a virusului.

Infectarea cu HIV data de peste 30 de ani pentru un pacient în vârstă de 57 de ani, diagnosticat în 1985, care pare totuşi să fie imunizat contra virusului. Seropozitivitatea celui de-al doilea pacient, un bărbat din Chile în vârstă de 23 de ani, a fost stabilită în 2011, însă acesta era deja infectat probabil de cel puţin trei ani.

Niciunul dintre pacienţi nu prezenta în organism factori de rezistenţă la HIV cunoscuţi.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase