Home » D:News » Descoperire importantă la CERN. Cercetătorii au observat pentru prima dată două noi particule

Descoperire importantă la CERN. Cercetătorii au observat pentru prima dată două noi particule

Descoperire importantă la CERN. Cercetătorii au observat pentru prima dată două noi particule
Publicat: 20.11.2014
Două particule noi au fost descoperite cu ajutorul acceleratorului de particule LHC (Large Hadron Collider), au anunţat miercuri cercetătorii de la CERN, Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare, care are sediul general la Geneva, informează AFP.

Existenţa celor două particule – denumite „Xi_b'” şi „Xi_b*” – era deja prezisă de modelele teoretice, dar, până în prezent, ele nu au putut fi observate niciodată.

Noile particule sunt barioni, care fac parte dintr-o familie de particule subatomice ai cărei reprezentanţi celebri sunt protonii şi neutronii.

Barionii sunt alcătuiţi din trei quarci, constituenţi elementari legaţi între ei prin una dintre cele patru interacţiuni fundamentale – „forţa nucleară tare”.

Existenţa celor două particule noi a fost evidenţiată graţie unor experimente desfăşurate în 2011 şi 2012 cu ajutorul acceleratorului de particule LHC, aflat la graniţa dintre Elveţia şi Franţa.

Studiul a fost realizat de Matthew Charles, cercetător la Laboratorul de fizică nucleară din cadrul CNRS-UPMC-Université Paris Diderot, în colaborare cu un cercetător american.

Măsurarea proprietăţilor celor două noi particule „contribuie la o mai bună cunoaştere a teoriei forţei tari în cadrul Modelului standard din fizica particulelor”, a subliniat CNRS (Centrul naţional de cercetări ştiinţifice din Franţa) într-un comunicat.

Interacţiunea tare sau forţa nucleară tare este responsabilă pentru coeziunea materiei nucleare.

Timp de multă vreme, descrierea teoretică a acestor interacţiuni a reprezentat o provocare pentru fizicieni.

Apoi, un progres decisiv a fost realizat atunci când savanţii au înţeles că acestea sunt asociate unui principiu geometric. În jurul anului 1970 a apărut schema teoretică a Modelului standard, care descrie particulele fundamentale ale materiei, maniera în care acestea interacţionează şi forţele care sunt exercitate între ele.

O particulă din aceeaşi familie, denumită „Xi_b*0”, a fost deja observată în 2012, cu ajutorul LHC – cel mai mare accelerator de particule din lume.

Acelaşi LHC a permis descoperirea celebrului boson al lui Higgs, considerat de fizicieni cheia de boltă pentru structura fundamentală a materiei, o particulă elementară care dă masă unui număr mare de alte particule, potrivit teoriei Modelului standard.

LHC se află în prezent într-o fază de pregătire, după o pauză destul de mare, în vederea funcţionării cu energii mai ridicate şi cu fascile mai intense. Repornirea acceleratorului de particule este programată pentru primăvara anului 2015.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase