Home » D:News » Descoperire arheologică deosebită. Trei mozaicuri superbe, scoase la lumină (FOTO)

Descoperire arheologică deosebită. Trei mozaicuri superbe, scoase la lumină (FOTO)

Publicat: 25.11.2014
Arheologii care fac săpături în oraşul antic Zeugma din sudul Turciei au descoperit mozaicuri greceşti de o frumuseţe deosebită, extrem de bine conservate.

Oraşul, aflat acum la graniţa cu Siria, a fost fondat în urmă cu 2.000 de ani, de unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, Seleucus I Nicator.

La săpături iau parte 25 de studenţi coordonaţi de arheologul Kuralmiş Gorkay, de la Universitatea din Ankara.

Excavarea sitului a început în anul 2007, din dorinţa de a salva aceste comori arheologice de apele râului Eufrat, care le-a inundat în urma construirii unui baraj.

Mozaicurile au fost mutate, procedură foarte dificilă, dar esenţială pentru salvarea lor. Acestea sunt cele mai frumoase mozaicuri păstrate din Antichitate, spun specialiştii.

Cele nouă muze    (Foto: Universitatea din Ankara)Cele nouă muze

Aproximativ 80% din acest oraş antic a fost sub apă în ultimii 10 ani.

Zeugma avea cândva peste 80.000 de locuitori, iar oraşul a fost distrus în anul 253 e.n., după invazia trupelor persane.

Cele trei mozaicuri frumos colorate au fost găsite în casa Muzalar, care a aparţinut probabil unei familii foarte bogate. Modelele au fost realizate la comanda stăpânului casei, care a vrut să arate astfel musafirilor care este statutul său social.

Zeul Oceanus şi zeiţa Tethis    (Foto: Universitatea din Ankara)Zeul Oceanus şi zeiţa Tethis

Unul din cele trei mozaicuri prezintă cele 9 muze, semn că proprietarii casei erau interesaţi de artă, deci erau intelectuali rafinaţi.

Al doilea mozaic îi înfăţişează pe zeii mării Oceanus şi Tethis, iar al treilea un bărbat tânăr, frumos.

Mozaicurile vor fi scoase de la locul lor şi duse pentru conservare la un muzeu local. Arheologii vor să monteze şi un acoperiş special, care să protejeze situl, unde lucrările vor continua până anul viitor.

Oraşul Zeugma are între 2.000 şi 3.000 de case, iar 25 dintre ele sunt încă sub apă.

Sursa: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase