Home » D:News » Iradiat, termostabilizat, liofilizat: ce meniu mănâncă astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională de Ziua Recunoştinţei? (VIDEO)

Iradiat, termostabilizat, liofilizat: ce meniu mănâncă astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională de Ziua Recunoştinţei? (VIDEO)

Publicat: 27.11.2014
La prima vedere, meniul de care se vor bucura azi astronauţii americani de pe SSI de Ziua Recunoştinţei pare unul tipic pentru această sărbătoare: curcan, porumb, igname, prăjitură cu fructe. Dar toate sunt preparate altfel şi arată altfel decât pe Pământ.

La 400 km deasupra Pământului, pe Staţia Spaţială Internaţională, meniul de Ziua Recunoştinţei cuprinde alimente preparate după tehnologii avansate care să asigure conservarea lor şi reducerea volumului: liofilizare, iradiere şi termostabilizare.

liofilizarea este un proces de deshidratare a produselor în stare congelată; primul pas este îngheţarea, urmată de o scădere a presiunii pentru a permite apei din materialul respectiv să sublimeze direct din faza solidă în faza de vapori. 

iradierea cu radiaţii ionizante este folosită pentru a steriliza carnea, împiedicând astfel alterarea ei.

termostabilizarea constă în încălzirea alimentelor în vase speciale, pentru a distruge microorganismele şi enzimele care ar putea duce la alterare.

Alimentele astfel tratate sunt ambalate etanş în plicuri şi pungi speciale, pe care astronauţii le deschid tăindu-le cu foarfeca. Unele dintre alimente pot fi consumate ca atare, altele trebuie reconstituite adăugând apă. 

Meniul cuprinde, printre altele, curcan afumat iradiat, fasole verde şi ciuperci liofilizate, igname termostabilizate (ignama este o legumă cu tuberculi comestibili), prăjitură cu fructe, de asemenea termostabilizată.

Cercetarea şi dezvoltarea unor moduri de preparare a alimentelor, în vederea conservării lor pe perioade mai lungi, păstrând în acelaşi timp principiile nutritive şi gustul măncări şi reducând volumul ocupat  de aceasta, este una dintre preocupările de bază ale NASA, fiind un element-cheie pentru reuşita misiunilor spaţiale, mai ales a celor de lungă durată, precum o viitoare misiune cu echipaj uman pe Marte, preconizată de NASA.

De asemenea, SSI serveşte drept laborator în care sunt testate tehnologii de creştere a unor plante alimentare în spaţiu. Una dintre plantele pe care le are în vedere NASA în acest scop este cartoful dulce, foarte nutritiv şi care se poate adapta la creşterea într-un mediu cu parametri strict controlaţi, la lumină artificială. 

Cu toate că nu vor avea zi liberă, precum americanii care sărbătoresc Ziua Recunoştinţei pe Pământ, astronauţii americani de pe SSI vor avea astăzi o zi mai uşoară şi vor savura o masă sărbătorească în compania celorlalţi membri ai echipajului, a anunţat NASA.

Echipajul actual de pe Staţia Spaţială Internaţională – Expediţia 42 – cuprinde 6 membri: doi din SUA (comandantul Barry ‘Butch’ Wilmore şi inginerul de zbor Terry Virts, din cadrul NASA), 3 din Rusia (inginerii de zbor Anton Şkaplerov, Alexandr Samokutiaev şi Elena Serova, din cadrul Roscosmos) şi unul din Italia (inginerul de zbor Samantha Cristoforetti, din partea ESA).

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase