Home » D:News » Cele mai proaste regimuri de slăbire ale anului 2014: ce spun specialiştii despre dietele la modă?

Cele mai proaste regimuri de slăbire ale anului 2014: ce spun specialiştii despre dietele la modă?

Cele mai proaste regimuri de slăbire ale anului 2014: ce spun specialiştii despre dietele la modă?
Publicat: 08.12.2014
Înainte de sărbători, mulţi sunt tentaţi să ţină cură de slăbire, pentru a arăta mai bine de Revelion şi „a face loc” kilogramelor în plus generate de excesul de mâncare. Dar experţii nutriţionişti avertizează că regimurile promovate de celebrităţi se pot dovedi nu numai ineficiente, ci de-a dreptul periculoase.

British Dietetic Association (BDA) întocmeşte la sfârşţitul fiecărui an o listă de regimuri alimentare care au fost la modă în anul respectiv, fiind susţinute de celebrităţi – şi, prin urmare, mult mediatizate –, dar care pot avea efecte negative majore asupra sănătăţii.

Anul acesta, lista include, printre altele, „dieta paleolitică”, despre care se spune că ar fi urmată de staruri ale ecranului, precum Matthew McConaughey şi Megan Fox.

Paleo-dieta”, cum mai este numită, se bazează pe ceea ce se presupune că mâncau strămoşii paleolitici ai omului şi implică evitarea unor alimente „moderne” (prin „moderne” înţelegându-se alimentele intrate în consum după trecerea la agricultură a oamenilor primitivi, schimbare care a avut loc în Neolitic): produse din cereale (pâine, paste făinoase etc.), leguminoase, produse lactate.

Dar BDA spune că evitarea sistematică a oricăror produse lactate poate duce la scăderi periculoase ale nivelului de calciu în organism şi la degradarea oaselor. În plus, paleo-dieta prespune un consum mare de timp şi poate duce şi la izolarea socială a persoanelor respective. 

O altă tendinţă dubioasă dezvăluită de raportul BDA este „cura cu argilă”: persoanele care urmează această cură înghit zilnic o lingură de argilă, în speranţa că astfel îşi vor detoxifica organismul şi îşi vor păstra silueta.

Însă această practică, spun experţii din cadrul BDA, nu numai că nu ajută la slăbit, dar poate cauza şi serioase probleme de sănătate, de la constipaţie severă la intoxicaţia cu arsenic.

Pe lista BDA se găseşte şi dieta „Vegan Before Six” (se spune că Beyonce preferă acest regim), ce presupune ca, până la ora 6 seara, să fie consumate doar alimente de origine vegetală. Dar experţii BDA spun că a mânca „vegan” înainte de ora 6 nu face decât să crească probabilitatea ca persoanele respective să se îndoape cu alimente nesănătoase mai târziu în cursul serii. De altfel, spun specialiştii, alimentaţie vegană nu înseamnă neapărat alimentaţie sănătoasă.

Faptul de a mânca diferite grupe de alimente la la diferite ore ale zilei nu contează, spun experţii BDA; ceea ce contează pentru sănătate este echilibrul nutriţional general.

Asociaţia s-a pronunţat, de asemenea, împotriva excluderii totale a zaharurilor (carbohidraţilor) din alimentaţie: deşi unele celebrităţi susţin că au făcut acest lucru, de fapt, l este aproape imposibil. Ar însemna renunţarea la fructe, la multe legume şi la fructele oleaginoase (alune, nuci), care au un rol important în sănătate.

Oamenii sunt mereu în căutarea unei soluţii miraculoase pentru a slăbi, a unei metode care să le dăruiască siluetele celebrităţilor pe care le văd la televizor, în reviste sau pe panourile de reclamă, spune dieteticianul Sian Porter, purtător de cuvânt al BDA.

Dar dietele „la modă” lăudate de diverse celebrităţi nu sunt cele mai bune metode de a slăbi şi pot realmente dăuna sănătăţii.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase