Home » D:News » O animaţie creată de Walt Disney, considerată pierdută, a fost descoperită în Norvegia

O animaţie creată de Walt Disney, considerată pierdută, a fost descoperită în Norvegia

O animaţie creată de Walt Disney, considerată pierdută, a fost descoperită în Norvegia
Publicat: 13.12.2014
Un vechi film de desene animate creat în 1927 de Walt Disney, despre care se credea că a fost pierdut, a fost descoperit în Norvegia, a anunţat, joi, Biblioteca naţională norvegiană, transmite AFP.

Animaţia este primul film despre Crăciun realizat de Walt Disney şi se intitulează „Empty Socks„(„Ciorapi goi„, n.r.). Pelicula a fost realizată în 1927 şi a fost descoperită în timpul unui inventar al colecţiilor Bibliotecii din Mo i Rana, o localitate din apropierea Cercului Polar de Nord, unde a fost uitat de zeci de ani.

„La început, nu am ştiut că era vorba despre o comoară cinematografică dispărută”, a declarat Kjetil Kvale Soerenssen, care lucrează la arhiva instituţiei. „Filmul era pe două bobine de peliculă al căror conţinut nu era etichetat în mod clar”, a explicat Soerenssen.

Scurtmetrajul are o durată de cinci minute şi 30 de secunde, din care lipsesc între 30 şi 60 de secunde, la jumătatea poveştii, şi a fost autentificat de David Gerstein, un desenator al Disney şi specialist în istoria desenului animat.

Protagonistul filmului este Oswald, iepurele norocos, predecesor al lui Mickey Mouse, care a fost personajul principal al unei serii de 26 de desene animate create de Walt Disney şi Ub Iwerks.

Biblioteca naţională a Norvegiei a informat că a transpus filmul în format digital şi a trimis o copie companiei Walt Disney. Până la descoperirea bobinelor din Norvegia, din acest film nu mai existau decât 25 de secunde, conservate la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York.

Deţinut iniţial de un colecţionar norvegian, filmul a ajuns apoi în colecţia Institutului cinematografic norvegian, care a cedat colecţiile sale Bibliotecii naţionale, în 2007.

Instituţia culturală conservă majoritatea lucrărilor şi documentelor sale într-un buncăr securizat din Mo i Rana.

Potrivit publicaţiei Aftenposten, bobinele cu nitrat de celuloză, un produs chimic extrem de inflamabil, sunt stocate într-un mediu ale cărui temperatură şi umiditate sunt controlate continuu.

Biblioteca naţională a demarat un vast proces de digitalizare a arhivelor sale, pentru a facilita utilizarea colecţiilor ei, lucru care îi permite ocazional să descopere documente pierdute.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase