Home » D:News » Care va fi marea tendinţă digitală a anului 2015 în Occident? Predicţia experţilor este surprinzătoare

Care va fi marea tendinţă digitală a anului 2015 în Occident? Predicţia experţilor este surprinzătoare

Care va fi marea tendinţă digitală a anului 2015 în Occident? Predicţia experţilor este surprinzătoare
Publicat: 17.12.2014
Specialiştii prevăd că 2015 va fi anul în care mulţi oameni vor renunţa la gadget-uri, reţele sociale şi alte aspecte ale tehnologiei moderne în favoarea unei vieţi mai simple.

A deţine şi utiliza „ultimul răcnet” în materie de tehnologie a fost, timp de ani de zile, un simbol al statutului social dorit, dar asta se va schimba în anul care vine, prezic experţii din cadrul agenţiei de comunicare Hotwire, cu sediul la Londra, care a publicat recent cel de-al şaselea raport anual întocmit de ea asupra tendinţelor societăţii digitale – Digital Trends Report.

Analizele indică deja că anumite reţele sociale pierd teren, iar raportul agenţiei Hotwire susţine că societatea occidentală intră deja într-o eră a „neo-luddiţilor”. (Luddiţi –luddites, în limba engleză – erau numiţi meşterii ţesători care, în secolul al XIX-lea, protestau faţă de introducerea tehnologiilor automate în fabricile de textile, deoarece considerau că ele vor înlocui munca meşterilor experimentaţi, aceştia vor rămâne fără lucru, iar omniprezenţa maşinăriilor va avea un impact grav asupra societăţii. Neo-luddit este un termen modern folosit pentru a caracteriza o persoană care consideră că ştiinţa şi tehnologia au implicaţii morale şi sociale, dar este folosit şi  pentru a desemna oamenii care „se împotrivesc” tehnologiei moderne, care o detestă sau au probleme cu ea.) 

Experţii din cadrul Hotwire afirmă că au remarcat, în rândul unor tineri, o tendinţă de a diminua prezenţa copleşitoare a tehnologiei digitale în viaţa lor. 

Unul dintre motive ar fi enervarea crescândă determinată de prezenţa reclamelor pe site-uri, aplicaţii de mobil etc. şi există, afirmă specialiştii, un număr tot mai mare de persoane care doresc să scape de acest contact permanent şi nedorit cu producătorii şi brandurile lor şi să slăbească legătura permanentă cu tehnologia în viaţa lor. 

În Marea Britanie, SUA, China, Japonia s-a observat scăderea numărului celor care utilizează reţelele de socializare online, iar medicii avertizează asupra creşterii numărului persoanelor care recurg la tratament împotriva dependenţei de tehnologie. (Cercetări recente arată că, la nivel mondial, mai mult de jumătate dintre deţinătorii de telefoane mobile recunosc că suferă de anxietate când nu pot folosi aceste dispozitive.)

Dar, în ciuda „tendinţei anti-tech” depistată de experţii Hotwire, raportul agenţiei dezvăluie şi modul în care va progresa tehnologia în alte domenii, în cursul anului viitor.

Se crede că va spori numărul celor care utilizează mai mult de un singur gadget, pe măsură ce tabletele se vor ieftini şi dispozitivele „purtabile” vor deveni mai răspândite.

Automobilul conectat la internet şi dispozitivele care colectează şi transmit medicilor date despre organismul purtătorului sunt alte două tendinţe despre care se prevede că se vor dezvolta puternic în viitor. 

De asemenea, parlamentarii vor folosi tot mai mult platformele digitale pentru a ţine legătura cu electoratul, ceea ce le va permite să îşi comunice opiniile mai rapid şi să ajungă la o audienţă mai largă,  spun experţii.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase