Home » D:News » Structuri misterioase, înalte de peste 3 km, observate pe inelele lui Saturn (FOTO)

Structuri misterioase, înalte de peste 3 km, observate pe inelele lui Saturn (FOTO)

Publicat: 31.12.2014
O fotografie realizată de sonda spaţială Cassini în noiembrie 2010 a fost publicată acum pe Reddit. În imagine se văd structuri ciudate, înalte de 3,5 km, pe marginea exterioară a inelului B al planetei Saturn.

Un artist a conceput cu ajutorul calculatorului imaginea care s-ar vedea chiar de pe inel.

În jurul planetei Saturn orbitează aceste inele şi lunile Tethys (1062 kilometri în diametru) şi Mimas (396 km în diametru).

Orbita lor este puţin înlcinată, de aceea poziţia lor se schimbă în raport cu aceste inele, deşi cele două luni se află de obicei deasupra zonei centrale a planetei, la ecuator.

Deşi par să fie solide, inelele din jurul planetei sunt de fapt compuse în special din vapori de apă, iar poziţia lor este influenţată de atracţia gravitaţională a lui Saturn, dar şi a celor două luni.

Umbrele făcute de structurile verticale pe marginea exterioară a inelului    (Foto: NASA)Umbrele făcute de structurile verticale pe marginea exterioară a inelului

Structurile verticale, foarte înalte, au putut fi observate pentru că ele umbresc marginea exterioară a inelului B, care este cel mai mare.

Acestea sunt de fapt regiuni de turbulenţe, unde există mai multe luni mici, care s-au deplasat probabil spre marginea exterioară a inelului, rămânând blocate acolo de forţa de gravitaţie a lunii Mimas, care este mai mare decât ele.

Sursa: Gizmodo

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase