Home » D:News » Noile dispozitive electronice promit o stare de sănătate mai bună

Noile dispozitive electronice promit o stare de sănătate mai bună

Noile dispozitive electronice promit o stare de sănătate mai bună
Publicat: 12.01.2015
De la brăţări care măsoară grăsimea corporală la roboţi care acompaniază copiii la şedinţele de chimioterapie, târgul internaţional Consumers Electronics Show (CES) de la Las Vegas prezintă o gamă extinsă de dispozitive electronice ce promit o viaţă mai sănătoasă, transmite AFP.

„Nu au existat niciodată atât de multe accesorii electronice prêt-à-porter dedicate sănătăţii”, a declarat pentru AFP Stephen Baker, analist al NPD. „Există o mulţime de întreprinderi mici care încearcă să obţină un loc pe o piaţă în continuă expansiune”, a spus Baker.

Printre multele brăţări care-şi propun să măsoare activitatea, somnul şi chiar umorul, Inbody iese în evidenţă promiţând să cuantifice grăsimea corporală a utilizatorului.

Dispozitivul ar trebui să fie pus în vânzare începând din luna martie, la un preţ de 180 de dolari, şi suscită deja foarte mult interes din partea vizitatorilor CES, potrivit lui Brian Galman, reprezentant al companiei producătoare.

Inbody a construit deja cântare care trimit un curent electric slab prin corpul utilizatorului pentru a-i analiza compoziţia. Potrivit lui Brian Galman, acestea sunt folosite de sportivii profesionişti, centre medicale, armata americană, cluburi de fitness de top şi chiar în campusul Google.

Companii precum firma californiană Neurosky şi cea franceză Melomind au creat aparate care măsoară activitatea cerebrală cu scopul de a reduce stresul.

Pe de altă parte, elveţienii de la Valedo Therapy prezintă un „chinetoterapeut” digital.

„Este vorba despre un aspect medical şi despre unul ludic”, a declarat Robert MacKenzie, reprezentant al Valedo. Senzori montaţi pe pieptul şi pe spatele utilizatorului trimit semnale către un iPhone sau iPad şi sunt sincronizaţi cu o serie de jocuri video pentru a facilita efectuarea unor exerciţii terapeutice.

Canadienii de la RxRobots prezintă mici roboţi umanoizi numiţi MEDi, concepuţi pentru a ajuta copiii cu probleme medicale să depăşească durerile şi frica asociate cu tratamentele, de la un simplu vaccin la chimioterapie.

Programele acestor roboţi, deja utilizaţi în spitale din Canada şi Statele Unite ale Americii, au fost concepute cu ajutorul unui psiholog pediatru şi includ funcţii de recunoaştere vocală şi a chipului, a explicat anestezistul Gerald Bushman, care lucrează într-un spital pediatric din Los Angeles şi a oferit consultanţă pentru construirea acestor dispozitive.

„MEDi este conceput nu numai pentru amuzamentul copiilor, ci şi pentru a-i învăţa mecanismele care le vor permite un anumit control asupra mediului înconjurător”, a spus Bushman.

Compania franceză Visiomed prezintă în cadrul CES 2015 termometrele ThermoFlash, care pot măsura temperatura fără a avea contact cu organismul, prin simpla îndreptare a dispozitivului spre tâmpla unei persoane. ThermoFlash este folosit deja de NATO şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii în lupta contra Ebola.

O versiune a dispozitivului, creată special pentru uz individual, lansată săptămâna aceasta în Statele Unite, se sincronizează cu o aplicaţie pentru telefoane inteligente, care poate oferi sfaturi medicale sau ce informaţii trebuie oferite unui medic în caz de urgenţă.

Alţi expozanţi de la CES oferă termometre dotate fie cu suzete, fie cu plasturi, în ambele cazuri putând trimite notificări pe telefonul sau tableta părinţilor.

„Ce este cu adevărat entuziasmant este ceea ce aparatele digitale pentru sănătate pot aduce oamenilor în termeni de prevenire şi reducere a riscurilor”, a declarat François Teboul, director medical al Visiomed.

Brăţările fitness şi alte aparate care măsoară somnul, paşii şi alte caracteristici ale activităţii umane sunt în general abandonate rapid, potrivit analiştilor.

Dispozitivele ar putea fi folosite mai mult dacă datele adunate prin intermediul lor ar putea furniza personalului medical sau asiguratorilor informaţii personalizate care să permită oferirea imediată de tratamente sau de reducere a cotizaţiilor.

„A cunoaşte temperatura, numărul de paşi sau dacă am dormit sau nu bine este partea uşoară, dar cum putem include această tehnologie în sistemul de sănătate, pentru a putea prezice problemele şi a le trata în stadii incipiente?”, s-a întrebat Frank Gillett, un analist în cadrul centrului de cercetare Forrester.

„În mâinile unui medic sau ale unei instituţii medicale, acest tip de informaţii au o valoare enormă, pentru că aceştia pot urmări evoluţia şi să le pună în context, legat de istoricul medical al fiecărui individ”, a declarat Pedro Vecchi, din cadrul companiei Neurosky.

Târgul internaţional Consumer Electronics Show (CES) are loc în perioada 6 – 9 ianuarie la Las Vegas, în Statele Unite ale Americii.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase