Home » D:News » Se schimbă harta lumii: o nouă insulă a apărut într-un arhipelag din Pacific

Se schimbă harta lumii: o nouă insulă a apărut într-un arhipelag din Pacific

Se schimbă harta lumii: o nouă insulă a apărut într-un arhipelag din Pacific
Publicat: 16.01.2015
Un vulcan aflat în erupţie în arhipelagul polinezian Tonga a creat o nouă insulă, din cauza volumului enorm de roci şi cenuşă pe care le emite de aproape o lună, au anunţat vineri autorităţile locale, relatează AFP.

Vulcanul, situat la aproximativ 65 de kilometri sud-est de capitala regatului, Nuku’alofa, a început să erupă pe 20 decembrie, după cinci ani de inactivitate, a declarat Ministerului Pământului şi Resurselor Naturale.

Erupţia se produce pe două cratere. Unul este situat pe Insula Ha’apai, nelocuită, iar celălalt este submarin şi se află la aproximativ 100 de metri de coastă.

Specialişti au inspectat zona, la bordul unui vapor, joi, şi au constatat că erupţia a schimbat peisajul. „Noua insulă, de un kilometru lăţime şi doi kilometri lungime, are 100 de metri înălţime”, a anunţat ministerul într-un comunicat.

„Am observat că vulcanul arunca, din cinci în minute, până la 400 de metri înălţime, cenuşă şi roci mari”, se arată în comunicat.

Erupţia a provocat pagube importante vegetaţiei Insulelor Hunga Tonga şi Hunga Ha’apai.

Tonga, un regat cu 170 de insule şi aproximativ 120.000 de locuitori, se află pe Centura de Foc a Pacificului, unde se întâlnesc plăci continentale ce provoacă o activitate seismică şi vulcanică puternică.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase