Home » D:News » Cum poţi să ştii cât vei trăi? Află ce cred prietenii tăi despre tine

Cum poţi să ştii cât vei trăi? Află ce cred prietenii tăi despre tine

Autor: Mihaela Stanescu 01.20.2015
Cum poţi să ştii cât vei trăi? Află ce cred prietenii tăi despre tine
Oamenii de ştiinţă pot estima durata vieţii unei persoane în funcţie de ceea ce gândesc prietenii ei despre ea, sugerează un studiu recent.

Bărbaţii consideraţi cei mai conştiincioşi aveau un risc de deces cu 30% mai scăzut decât media, iar femeile considerate în cea mai mare măsură agreabile şi stabile din punct de vedere emoţional aveau un risc cu 15% mai mic, arată studiul, publicat în jurnalul Psychological Science.

Dar de ce nu poate fi prezisă durata vieţii de modul în care se văd oamenii pe ei înşişi? Deoarece viziunea pe care o au prietenii despre o persoană este mai corectă, în general, decât viziunea pe care o are acea persoană despre ea însăşi. 

În cazul bărbaţilor, corelaţia dintre durata vieţii şi modul în care se vedeau pe ei înşişi era mai slabă, iar în cazul femeilor, ceea ce gândeau despre ele însele nu s-a dovedit suficient de exact pentru a permite evaluarea duratei vieţii.  

Nu numai că oamenii sunt subiectivi când e vorba de părerea lor despre propria persoană, dar această părere se poate şi schimba în funcţie de variabile externe; de aceea, alte studii care legau personalitatea de sănătate şi riscul de deces au aplicabilitate mai limitată, deoarece se bazau pe evaluarea oamenilor de către ei înşişi. 

În cazul acestui nou studiu, cercetării au folosit date dintr-un studiu longitudinal (care urmărea aceiaşi participanţi pe o perioadă lungă de timp), Kelly Longitudinal Study. 300 de cupluri de tineri căsătoriţi au fost evaluate începând de la mijlocul anilor 1930.  O parte a studiului a constat în a cere părerea a 3-8 prieteni ai fiecărui cuplu în ceea ce priveşte personalitatea membrilor cuplului. 

Cercetătorii au comparat apoi aceste păreri cu durata vieţii membrilor cuplului (analizând datele deceselor sau, în unele cazuri, confirmând că persoanele respective încă mai trăiau), constatând că gradul mai pronunţat al anumitor trăsături de personalitate, precum conştiinciozitatea şi deschiderea, la bărbaţi, şi agreabilitatea şi stabilitatea emoţională, la femei, era asociat cu o viaţă mai îndelungată. 

Sursa: Newser