Home » D:News » La ce vârstă încep copiii să mănânce „mâncăruri de oameni mari”?

La ce vârstă încep copiii să mănânce „mâncăruri de oameni mari”?

La ce vârstă încep copiii să mănânce „mâncăruri de oameni mari”?
Publicat: 14.02.2015
Cercetătorii investighează aşa-numita „răspântie gastronomică” - vârsta la care indivizilor umani încep să le placă alimente agreate de adulţi, precum măslinele sau brânza cu mucegai.

Numeroşi adulţi apreciază alimentele cu gusturi intense şi complexe, precum măsline, anşoa sau brânză cu mucegai albastru, dar mare majoritate a copiilor detestă aceste alimente. 

Cercetătorii au identificat 20 de alimente pe care e puţin probabil ca oamenii să le aprecieze în copilărie şi care încep să le placă abia pe la sfârşitul adolescenţei sau după vârsta de 20 de ani. 

Studii anterioare i-au condus pe oamenii de ştiinţă la concluzia că schimbarea preferinţelor alimentare ale oamenilor pe măsura înaintării în vârstă se datorează reducerii numărului de papile gustative din gură, cu trecerea timpului.

Sugarii au o preferinţă înnăscută pentru gustul dulce, laptele matern având un gust dulceag, care satisface acestă preferinţă.

Bebeluşii au în gură aproximativ 30.000 de papile gustative, astfel încât percep intens gusturile oricărui aliment. De aceea, lor le place „mâncarea pentru bebeluşi”, care are un gust puţin pronunţat şi le pare fadă adulţilor; în schimb, nu agreează alimentele cu gust intens, pe care îl resimt ca fiind prea puternic pentru a fi agreabil.

Până la vârsta adultă, oamenii mai rămân doar cu o treime din numărul de papile gustative prezente la copiii mici; de aceea, începem să tolerăm şi să apreciem gusturile mai intense. 

Iată, conform unui studiu întreprins de compania Butterkist (specializată în comercializarea floricelelor de porumb), cu participarea a 1.950 de adulţi britanici, 20 de alimente neapreciate de copii, dar apreciate de adulţi, precum şi vârsta la care oamenii „prind gust” pentru aceste alimente.

Usturoi – 19 ani

Castraveţi muraţi – 19 ani

Mâncăruri cu curry (amestec picant de condimente) – 20 de ani

Fasole (uscată) – 20 ani

Macrou – 20 de ani

Spanac – 21 de ani

Ardei – 21 de ani

Vinete – 21 de ani

Sos de hrean – 21 de ani

Midii – 21 de ani

Parmezan – 21 de ani

Brânză cu mucegai albastru – 22 de ani

Anşoa – 22 de ani

Avocado – 23 de ani

Sparanghel – 23 de ani

Sos de ardei iute – 24 de ani

Stridii – 24 de ani

Brânză Brie (cu mucegai alb) – 24 de ani

Măsline – 25 de ani

Brânză de capră – 28 de ani

Cercetătorii au mai descoperit că mâncarea pe care copiii o consumă la şcoală joacă un rol esenţial în formarea părerilor despre alimente şi gusturi, a preferinţelor care se vor dezvolta apoi de-a lungul vieţii. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase