Prima pagină D:News

Apple face progrese în construcţia sediului ”spaţial”. Cum arată campusul futurist

Alexandra Pele 02.18.2015 | ● Vizualizări: 2989
Foto: Apple     + zoom
Galerie foto (7)

Apple cheltuieşte 5 miliarde de dolari pentru construcţia unui nou sediu, clădire comparată de fostul CEO, Steve Jobs, cu o navă spaţială. Lucrările ar urma să fie gata în 2016.

Se pare că interiorul noului sediu Apple va fi la fel de futurist ca exteriorul. Designerul Apple Jony Ive a povestit într-un interviu pentru revista New Yorker despre cum va arăta campusul ”spaţial”.

Podelele şi acoperişul vor fi unite de ”4.400 de unităţi prefabricate din beton care vor avea o podea pe o parte, un plafon pe cealaltă şi un sistem de răcire între ele”. Ive numeşte aceste piese ”plăci vide”. ”Asamblăm mai mult decât construim”, a comentat el.

Proiectul a fost întârziat, iar costurile au crescut, în special din cauza unor cerinţe formulate de Steve Jobs.



Jobs ar fi cerut ca distanţa dintre plăci să fie de 0,079 de centimetri, în loc de 0,31 centimetri, valoarea standard. Totodată, el ar fi cerut ca plafoanele lustruite din ciment să fie modelate într-o matriţă astfel încât să fie uniforme. Cerinţa l-ar fi lăsat fără cuvinte pe unul dintre cei prezenţi la discuţii.

În imaginile de mai jos se pot observa progresele făcute de Apple în construcţia noului campus

Bugetul alocat de Apple pentru construcţia noului sediu proiectat de companie, clădirea în formă de inel comparată de Steve Jobs cu o navă spaţială, a crescut în 2013 la 5 miliarde de dolari, de la mai puţin de 3 miliarde de dolari în 2011, potrivit unor surse apropiate proiectului, citate de Bloomberg.

Steve Jobs a prezentat proiectul în iunie 2011, cu 4 luni înainte să moară, consiliului local din Cupertino, California, unde este situat şi actualul sediu al Apple.

Campusul, o clădire cu 4 etaje, în formă de inel, înconjurat de 6.000 de copaci, ar trebui să fie suficient de încăpător pentru 12.000 de angajaţi, cu toate facilităţile necesare.

"Seamănă puţin cu o navă spaţială. Avem şansa să construim cea mai bună clădire de birouri din lume. Cred că studenţii la arhitectură vor veni să o vadă", spunea Jobs la întâlnirea cu consiliul local.

Cu o suprafaţă de peste 260.000 metri pătraţi, o treime din cea a Pentagonului (620.000 metri pătraţi) sau mai mult de două treimi din aria Casei Poporului (330.000 metri pătraţi), noul sediu al Apple ar urma să fie înconjurat, potrivit proiectului, de 71 de hectare de parcuri, cu copaci în zone întinse unde în prezent sunt situate parcări astfaltate. Drumurile de acces şi parcările ar urma să fie exclusiv subterane.

Campusul va avea numeroase cantine, cea mai mare urmând să aibă o capacitate de 3.000 de persoane.

Surse: Mediafax, Business Insider, New Yorker

Tag-uri: apple | companie | sediu | constructie

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI